Українці п’ють радіоактивне молоко?

Рівень радіоактивного забруднення молока з деяких регіонів України перевищує норму у п’ять разів – показують результати спільного британсько-українського дослідження, повідомляє Independent.

Фахівці взяли зразки продукції з приватних ферм у Рівненській області, і встановили, що рівень вмісту радіоактивної сполуки цезію було перевищено у шістьох зразках з чотирнадцяти для дорослих, а для дітей у восьми зразках. Дослідження проводив Ексетерський університет спільно з Українським науково-дослідним інститутом сільськогосподарської радіології.

“Через більше ніж 30 років після Чорнобильської катастрофи люди і досі час від часу зазнають впливу радіоактивного цезію із споживанням харчових продуктів, у тому числі молока місцевого виробництва у регіонах України, які постраждали від Чорнобильскої аварії”, – цитує видання доктора Ірину Лабунську з Ексетерського університету.

Пані Лабунська додає, що рівень забруднення ґрунту не перевищує норму, а от в харчах і досі накопичується. Тобто жителі цілих регіонів постійно піддаються ризику.

Якщо не вжити заходів, спрямованих на боротьбу з цим явищем, рівень радіоактивного забруднення їжі продовжуватиме зростати до 2040 року, пише Independent.

Джерело: BBC Україна

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *