Ніжинські школи “лихоманить”!

 

 

 

 

Пройшов лише один місяць навчального року, а у батьків ніжинських школярів виникло вже багато питань. Про те, кому їх ставити, батьки не розуміють, тому і звертаються до депутатів міської ради, аби допомогли розібратися із поставленими проблемами. Благо те, що у ніжинських школах навчається не мало дітей наших обранців. Тож і виносять депутати міської ради поставлені питання на комісії, засідання виконкому та сесію міської ради. Які ж найактуальніші питання, що хвилюють наших батьків.

ПАРТИ ДЛЯ ПЕРШОКЛАСНИКІВ

Всі вже мабуть знають, що в Україні із цього року всі перші класи розпочали навчання за програмою Нової Української школи. Так от, перше чим незадоволені ніжинські батьки першокласників, так це парти. Питання дане підняв секретар міської ради, батько ніжинського першачка, Валерій Салогуб, який під час засідання виконавчого комітету на минулому тижні звернувся до заступника начальника управління освіти Надії Пономаренко із тим, що батьки скаржаться на те, що нові, закуплені для перших класів парти є занадто похилими. Настільки, що на парті не влежить ні конструктор «Лего», який має бути в кожному першому класі – за програмою НУШ, ні навіть ручка. До того ж, зазначив Валерій Володимирович, він сам особисто у цьому переконався.

Про те, як зазначила Надія Олексіївна, скріш за все, це питання можна виправити звернувшись до завгоспів шкіл і пообіцяла розібратися із ситуацією.

Міський голова Анатолій Лінник із цього приводу зауважив, що хоча парти придбані і сертифіковані, про те, занадто малі строки для закупівлі меблів та занадто прискіпливі вимоги до процедури тендерів даються в знаки, і врешті від цього страждають маленькі учні. Тож, міський голова доручив в любому випадку ситуацію виправити, якщо не шляхом трансформації парт, так хоча б механічним шляхом. Тобто потрібно буде якось парти переобладнати, так би мовити в ручну. Оскільки це впливає на формування осанки малого школяра.

ДОПЛАТА ЗА СНІДАНКИ У 1-4 КЛАСАХ

Ще одне актуальне питання ніжинських шкіл було підняте під час пленарного засідання ніжинської міської ради депутатом міської ради Наталією Шевченко, яка звернула увагу на доплату за сніданки першачків: «У школах проходять батьківські збори, де обговорюються питання додаткової плати батьків за сніданки, яка буде коливатися у межах 2-3 грн. І ставилося просте питання: батьки, ви за чи проти? І батьків, які не зголосилися вносити доплату, звинувачували у тому, що через них взагалі постане питання безкоштовного харчування молодшої школи. Буде тільки обід, а сніданки взагалі відмінять. Тож наскільки така пропозиція є обґрунтованою? Адже на комісії говорилося про те, що така доплата може бути із наступного року, батьки стверджують, що питання доплати ставилося вже із наступного місяця»

На що заступник начальника управління освіти Надія Пономаренко відповіла: «При прийнятті рішення 30 серпня коли затверджувалися головні списки учнів, що харчуватимуться за рахунок міського бюджету, членами виконкому було дане доручення вивчити питання щодо можливої доплати батьків. Потім була спільна нарада директорів закладів загальноосвітніх навчальних закладів Ніжина із батьками, де управління освіти донесло пропозицію вивчити можливість доплати.

Я хочу наголосити на тому, що до кінця 2018 року у нас коштів на харчування достатньо згідно затвердженої програми. Про те, згідно розрахунків, на наступний календарний рік сума доходить до 10 мільйонів. Доручення, яке надали члени виконкому не виконати управління освіти не могло. Згідно законодавства, безкоштовним харчуванням забезпечуються діти-сироти, діти позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених родин, але тільки 1-4 класи, і діти які навчаються в інклюзивних класах. Дане опитування буде донесено до членів виконкому і вже виконком буде приймати рішення щодо доплати».

ДИСКОТЕКИ В ШКОЛАХ

Про те, депутат міської ради Андрій Гомоляко запевнив, що і в цьому році і на наступні роки діти залишаться із безкоштовними сніданками. До того ж депутат підняв питання відновлення безкоштовних дискотек по школах в кінці навчального тижня. Секретар міської ради Валерій Салогуб наголосив на тому, що дане питання потрібно вивчити.

автор Вікторія Коломійченко для NizhynNews

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь