Щоб піти в ліс по гриби, треба купити «Лісовий квиток»

 

 

 

 

Минув сезон збору лісових ягід і трав, попереду – період «тихого полювання», яке полюбляють мешканці області. В Мережі грибники вже обмінюються фотографіями улову та хизуються кількістю зібраних грибів. Утім, для хвальків можуть бути переливки через це: заготівля населенням грибів, лісових ягід, горіхів і лікувальних трав – під пильною увагою обласного управління лісового та мисливського господарства. Відомство контролює, аби люди не перебрали ліміти використання лісових ресурсів.

Розпорядженням Чернігівської ОДА від 5 серпня 2008 року затверджені максимальні норми безоплатного збору дикорослих трав’яних рослин, квітів, ягід, грибів, горіхів,– розповідає начальник відділу лісового господарства обласного управління Олександр Марахонько. – Максимальна норма збору білих грибів – 15 кг на день, опеньок – 30 кг, інших грибів – 15 кг, чорниці й ожини – по 10 кг, суниці і малини – по 5 кг на день.

Такі ліміти встановлені для населення, яке «полює» на гриби і ягоди для власного споживання. Однак, якщо ви плануєте збирати дарів лісу більше, то повинні мати при собі так звані дозволи від лісівників на заготівлю.

– Якщо люди збирають гриби, ягоди, горіхи, квіти і трави для себе, то до них питань жодних, нехай «полюють»,– розповідає начальник відділу лісового господарства обласного управління Олександр Марахонько. – Однак якщо люди на цьому заробляють гроші, тобто організували якусь підприємницьку справу, збирають і здають гриби, то вони мають брати лісовий квиток. Його видають постійні лісокористувачі, тобто лісогосподарські підприємства. Документ видається безкоштовно, але до сільської ради підприємець має сплатити гроші за використаний ресурс.

Контролювати людей у лісі надто складно, адже на запитання лісівників «Із якою метою ви збираєте ягоди чи гриби?», люди одностайні у відповіді: «Для себе». А тому, на думку Олександра Марахонька, заготівельну діяльність населення мають контролювати і податківці.

До речі, цьогорічної статисти щодо кількості оформлених лісових квитків обласне управління ще не має, торішня теж в архівах, і лісівники просять направити їм запит. Але кажуть, що підприємці, які заготовляють гриби та ягоди, все ж беруть дозволи.

Фото – Яна Титенок

Джерело: cheline

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь