Кабмін дозволив застосовувати проти людей гумові кийки, електрошокери і бронемашини

 

 

 

 

Кабінет Міністрів дозволив співробітникам Державної спеціальної служби транспорту застосовувати щодо правопорушників гумові кийки, електрошокери і бронемашини без штатного озброєння.

Таке рішення уряд прийняв на засіданні 3 жовтня, передають Українські новини.

Кабмін схвалив розроблені Міністерством оборони правила застосування спецзасобів військовослужбовцями і співробітниками воєнізованої охорони Держспецтрансслужби.

Раніше питання застосування спецзасобів працівниками даної служби не було врегульовано. Тепер же Кабмін дозволив їм застосовувати спецзасоби проти правопорушників для захисту громадян і самозахисту під час нападу, а також для відбиття атаки на споруди і приміщення.

Крім того, дозволено застосовувати спецзасоби для затримання і подальшої передачі правоохоронцям осіб, які вчинили правопорушення і здійснюють опір або намагаються втекти.

Уряд також затвердив список дозволених спецзасобів для співробітників Держспецтранслужби:

гумові кийки,
наручники,
електрошокери,
гумові патрони,
балончики з сльозогінним газом,
світлошумові гранати.
Крім того, Держспецтрансслужбі дозволено використовувати бронемашини, але без штатного озброєння.

Держспецтрансслужба – це спеціалізоване військове формування, що забезпечує стале функціонування транспорту. З грудня 2017 року служба перейшла в підпорядкування Міноборони.

Нагадаємо, в минулому році Кабмін затвердив правила розгону натовпу.

Національної гвардії дозволили використовувати водомети, але заборонили застосовувати сльозогінний газ.

Кабінет міністрів України на засіданні в середу, 20 грудня, затвердив правила застосування і перелік спецзасобів, які можуть використовувати військовослужбовці Національної гвардії в натовпі, – дозволив використовувати водомети, але заборонив застосовувати сльозогінний газ.

Так, бійцям Нацгвардії дозволили використовувати гумові та пластикові кийки, електрошокери, наручники (сітки для зв’язування), службових собак і коней, засоби акустичного і мікрохвильового впливу, гранати і боєприпаси світлошумові і димового дії, а також пристрої для відстрілу гумових куль.

Крім цього, Нацгвардії дозволено використовувати водомети і бронемашини (без штатного озброєння). При цьому водомети заборонені, якщо температура повітря нижче +10 градусів.

Згідно із затвердженими правилами, перед застосуванням спецзасобів військові Нацгвардії зобов’язані не менше двох разів через гучномовець попередити порушників.
Після застосування спецзасобів нацгвардейци зобов’язані в найкоротші терміни забезпечити надання потерпілим медичної допомоги.
У навчальних закладах, лікарнях, дипломатичних представництвах застосовувати спецзасоби заборонено без їх письмової згоди.
Також заборонено застосовувати наручники більше ніж на дві години, бити кийками по голові, шиї, ключиці, статевих органів і по животу, заборонено застосовувати світлошумові пристрої на відстані ближче 2 м.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь