Захворів – бери довідку в Пенсійному фонді

 

 

 

 

В Україні з 1 жовтня цього року почала діяти нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам і окремих виплат постраждалим на виробництві та для оплати лікарняних.

Відповідну постанову правління Фонду соціального страхування України затвердило на позачерговому засіданні 19 липня. Суттєвою відмінністю цієї постанови є те, що вона поєднує в собі всі соціальні виплати, які раніше розмежовувалися. Відтепер всі ці виплати поєднані в одному порядку і в одній заявці. Новацією є те, що всі страхувальники зобов’язані подавати заяви про виплати.

Заяву до фонду соціального захисту роботодавець може подавати як в електронній, так і в письмовій формі. Для того, щоб перейти на електронні відносини і не витрачати час на ходіння по кабінетах, підприємцю потрібно лише укласти відповідний договір на електронну звітність з фондом соціального страхування. Після цього всі документи відправляти на електронну адресу.

Ці новації фактично стосуються бухгалтерів підприємств і майже не зачіпають робітників. Проте є невеликі незручності і для них. Якщо людина працює на підприємстві менше ніж 8 років (тоді вона вже має відшкодування у розмірі 100% зарплати у разі лікарняного), то їй потрібно принести на підприємство довідку з Пенсійного фонду, де буде вказаний загальний стаж роботи. Бо на підприємстві не будуть знати, чи офіційно ви працювали раніше і який ваш стаж роботи. А це впливає на суму при нарахуванні лікарняних виплат. Адже в новій заяві з’явилася колонка, де потрібно прописувати загальний стаж, стаж на 12 місяців і стаж на теперішній роботі. Якщо такої довідки ви не принесете, то бухгалтерія не знатиме, яке відшкодування за лікарняним листком нараховувати.

Довідку з пенсійного фонду постійно брати не потрібно. Достатньо один раз принести її в бухгалтерію за вашим місцем роботи. І не обов’язково чекати, поки ви захворієте, можна її отримати в будь-який час.

Марія Пучинець, «Чернігвщина» №40 (701) від 4 жовтня 2018

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь