Ймовірність вибуху на Ічнянщині люди передчували ще рік тому, але чиясь бездіяльність їх допустила сьогодні

 

 

 

 

У жовтні минулого року жителі Чернігівщини висловили побоювання, що їх може спіткати доля Калинівки. Мовляв, якщо Верховний головнокомандувач буде бездіяльним, то арсенал з боєприпасами неподалік міста Ічня також може вибухнути. Про це було повідомлено депутатам ВР під час Погоджувальної ради.

Читати по темі:  Поблизу Ічні вибухнули склади з боєприпасами: людей евакуйовують

У серпні 2017 року Кабмін затвердив перелік боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021 роках На території складських приміщень військової частини А1479 Збройних Сил України (Ічня Чернігівської області), де сьогодні близько 4 ранку почалися вибухи боєприпасів, зберігається тисячі одиниць снарядів, котрі підлягають утилізації. Про це повідомляє «Главком» з посиланням на урядове розпорядження від 18 серпня 2017 року, яким затверджено перелік боєприпасів, що підлягають утилізації у 2017-2021роках. Так, під знищення підпадають 3234 гільзи до реактивних сигнальних патронів; 835 стріляних запалів від гранати; 3104 стріляні гільзи до гранатомета СПГ-9; 8370 стріляних гільз до гармати 2А28; 1547 стріляних тубусів від гранатомета РПГ-26; 252 контейнера від гранатомета РПГ-26; 150 корпусів гранатомета РПГ-26. Також утилізувати мали великий запас пороху марки 15/1 1973-1983 років виготовлення. У пояснювальній записці до розпорядження КМУ сказано, що «реалізація Переліку дозволить вивільнити технічні території військових частин від непридатних для подальшого використання і зберігання боєприпасів, сприятиме зниженню реальної загрози виникнення техногенно-екологічних катастроф та забезпеченню безпечної експлуатації озброєння і військової техніки як у мирний час, так і в особливий період».  Як повідомляв «Главком», за 2017 рік Міністерство оборони не утилізувало 3674 тонни боєприпасів, 465 тисяч протипіхотних мін та 363 тонни ракетного рідкого палива. Серед причин провалу утилізації за бюджетні гроші чиновники називають занадто забюрократизовані процедури.

Читати по темі: У Ніжині приймають евакуйованих людей з Ічнянщини. ФОТО (оновлюється)

Понад рік тому Комітет Верховної Ради з нацбезпеки та оборони рекомендував терміново виділити кошти на спеціальні сховища для боєприпасів на складі в Ічні Чернігівської області, але це так і не було зроблено. Про це у Facebook повідомив голова парламентського комітету Сергій Пашинський.

Наразі військова прокуратура Центрального регіону відкрила кримінальне провадження через вибухи на території військового арсеналу Міністерства оборони в Ічні Чернігівської області.

Про це повідомляють на сайті відомства.

Кримінальне провадження відкрито за ч. 3 ст. 425 КК (“недбале ставлення військової службової особи до служби, що спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану”, карається позбавленням волі на термін від п’яти до семи років).

На місці події працює група військових прокурорів на чолі з військовим прокурором Центрального регіону.

Досудове розслідування доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки області. Процесуальне керівництво здійснює військова прокуратура Чернігівського гарнізону.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь