У Ніжині приймають евакуйованих людей з Ічнянщини. ФОТО (оновлюється)

Ніжинські школи №3, №9, №15, №16, №17 приймають евакуйованих людей з Ічнянщини, де цієї ночі вибухнули склади з боєприпасами. Навчання у даних закладах на сьогодні відмінено.

ЧИТАТИ ПО ТЕМІ:  Поблизу Ічні вибухнули склади з боєприпасами: людей евакуйовують

Центральний штаб евакуації у Ніжині розгорнувся на центральній площі міста біля міськвиконкому. Наразі продовжується прийом людей, їх реєстрація та розформування по школам. Як зазначає начальник відділу НС та ЦЗ Геннадій Чернишов евакуйовані забезпечені всім необхідним:”Всього вистачає. Поки що справляємось своїми силами”. Проте, якщо в когось є можливість допомогти людям  ковдрами, матрацами, теплими речами, продуктами харчування, засобами особистої гігієни можете звертатись до організаторів штабу на площі Франка, або за телефонами: 2-05-94 та 068-251-14-62.

Люди стурбовані, але налаштовані на те, що все буде добре. Дехто привіз з собою навіть домашніх тварин. Діти тримають їх на руках та розповідають, що ні за що  в такій би ситуації не залишили б їх удома.

Дехто до Ніжина приїжджав своїм ходом: автомобілями, велосипедами і навіть йшли пішки вздовж дороги, поки їх не підбирали автомобілі, котрі проїжджали повз. “Прокинулись від звуку ударної сили по вікнах. Подумали, що гроза, чи на залізничній дорозі розвантажуються грузові вагони. Але побачивши зарево на вулиці та почувши звук вибухів, зрозуміли, що це склади горять. Одразу зібрали все необхідне: документи, теплі речі, щось перекусити, сіли в автомобіль і поїхали. Люди дуже швидко зорієнтувались. Та їхати швидко не могли, адже на дорогах була “тянучка”, дуже багато людей почало виїжджати. Кого евакуйовували, а хто міг – їхав своїм ходом”, – коментують люди.

Журналісти “Нежатин” відвідали школу №17, яка продовжує приймати евакуйованих. Директор навчального закладу Тетяна Власенко розповідає: “Наразі в школі перебуває більше 50 чоловік і реєстрація продовжується. Дехто, після почутої інформації з телефонної розмови, про те, що, нібито, вибухи припинилися, повернулись додому. Серед прибулих і п’ятеро неповнолітніх дітей. Скоріш за все, люди будуть ночувати в школі”. Тим, хто приїхав, одразу видається теплий чай та бутерброди. Діти знаходяться в спальній кімнаті разом з вихователем, а дорослі в актовій залі. З людьми спілкуються та всіляко підтримують.  Також директор школи наголошує, що в даній ситуації дуже допомогли попередньо проведені показові навчання з попередження і реагування на надзвичайні ситуації. “Ми були повністю готові. Оперативно підготувались і з пів шостої ранку приймаємо людей», – зазначила Тетяна Власенко.

Педагогічний колектив Ніжинської ЗОШ №15 був одним із тих ,хто прийняв до себе наляканих та стурбованих постраждалих. На деяких людях не було навіть теплого одягу та взуття. Особливо краяв серце  вигляд дітлахів, які дивилися широко розплющеними очима та не розуміли, що коїться!

В короткі терміни в школі були організовані пункти реєстрації, збору допомоги та харчування. Весь колектив школи згуртувався навколо постраждалих, їх зустрічали з автобусів та допомагали з розміщенням на території школи.

Треба зазначити, що ніжинці оперативно відреагували на ситуацію й самого ранку до ЗОШ № 15 під’їжджали та підходили люди з величезними пакунками речей та продуктів.

Ніжинська громада не залишилася осторонь людської біди та показала свою доброзичливість та людяність.

Всіх небайдужих просять допомогти з забезпеченням постраждалих необхіднимиречами: продукти харчування, вода, теплі речі, засоби гігієни. Речі і харчі можна приносити безпосередньо до пунктів евакуації.

Також постала потреба в розміщенні людей по домівках ніжинців, якщо в когось є можливість залишити на ночівлю постраждалих можете звернутися до найближчої ніжинської школи та запропонувати допомогу.

Підготували Марина Волинець та Лілія Журко

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь