На військовому складі біля Ічні досі лунають вибухи

 

 

 

 

Вдалося локалізувати лише 35% пожежі.

Уже понад добу детонують боєприпаси на Чернігівщині – на третьому за розміром і стратегічним значенням в Україні військовому арсеналі. Із райцентру Ічня та трьох десятків прилеглих сіл евакуювали понад 12 тисяч людей. Однак, покинути зону лиха погодилися не всі.

Про це йдеться в сюжеті програми ТСН.Ранок.

За останніми даними Генерального штабу Збройних сил України, вдалося локалізувати лише 35% пожежі. Надзвичайники звітують, що напоготові пожежні потяги, однак слід дочекатися зменшення інтенсивності вибухів.

“Станом на сьому годину 10 жовтня на території військового складу спостерігаються поодинокі випадки детонації боєприпасів. Загиблих та травмованих унаслідок надзвичайної ситуації не зафіксовано. В районі надзвичайної ситуації залучено сили і засоби загальною чисельністю понад 1 тис. осіб та 212 одиниць техніки, у тому числі від: ДСНС – 257 осіб та 74 одиниць техніки”, – ідеться в повідомленні ДСНС.

Вибуховими хвилями у селах, що недалеко від складів, виносить вікна, двері, зносить дахи. У селі Августівка напередодні згоріло кілька будинків. Надзвичайники вимкнули села від газу. Без нього нині і жителі райцентру Ічня. З небезпечної зони автобусами масово вивозили людей.

З Ічні та трьох десятків прилеглих сіл вивезли понад 12,5 тисячі людей. Евакуювали і хворих з лікарні. Для них організували зо два десятки прийомних пунктів у школах, дитсадках. Свої оселі пропонують і прості люди. Однак, покинути хату, навіть коли над нею літають снаряди, погоджуються не всі.

Щоби не розгулювали мародери, вулиці Ічні, окрім поліцейських, вийшли патрулювати й активісти.

Найімовірніша причина вибухів на військових складах – диверсія. Так вважають у Генштабі та СБУ. Аргументують, що майже одночасно вибухи пролунали в чотирьох різних місцях арсеналу. Лунає також слово теракт. Група військових прокурорів допитує чатових, які охороняли арсенал, та інших свідків. Слідчі розглядають ще версії – недотримання пожежної безпеки, навмисний підпал, щоб приховати розкрадання боєприпасів, і службове недбальство. Саме за фактом недбальства військова прокуратура відкрила кримінальне провадження.

Перевірити усіх, хто охороняв боєприпаси в Ічні, доручив президент України Петро Порошенко. На вечірній нараді із силовиками він закликав не зволікати з результатами розслідування.

“Я вимагаю швидкого розслідування. Бо коли ми одночасно бачимо вибухи трьох складів, а потім іще шести, та ще біля російського кордону, то не випадково говоримо про диверсію”, – зазначив глава держави.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь