Цієї осені уряд Гройсмана опинилася перед складним вибором. Потрібно приймати одне з двох непопулярних рішень – підвищувати тарифи на газ, або відмовлятися від співпраці з МВФ.

Перше рішення вплине на зростаня тарифів на гарячув оду та опалення, друге – на подальшу долю гривні, що автоматично потягне за собою інфляцію, – пише “kp.ua”.

Як будуть підвищувати ціну на блакитне паливо?

Передбачається підвищення ціни у три етапи. 

Зараз протягом трьох тижнів уряду потрібно нарешті прийти до взаєморозуміння з Міжнародним валютним фондом і підписати новий меморандум. Як виявилось, тарифи  все-таки на сьогодні є першорядними.

Отже, цього року слід чекати на стрибок ціни на 23%. Відбудеться це в період з 18 жовтня по 1 листопада.

У 2019 році передбачено два підвищення – з 1 квітня на 18% і з 1 жовтня – до так званих економічно обґрунтованих тарифів, які будуть залежати від вартості імпортного газу. Як кажуть експерти, для того, щоб зрозуміти, яка ціна є ринковою потрібно дивитися на тарифи, які щомісяця встановлюють для промислових підприємств. Так, у жовтні промисловість платить за газ більше 13 тисяч гривень, а тариф для населення майже удвічі нижче.

За умови якщо гривня триматиметься на плаву, то до наступного жовтня ми можемо очікувати підвищення ціни вдвічі.

Що буде з опаленням?

Жителям міських багатоповерхівок, звичайно, теж цікава ситуація з газом. Адже слідом за тарифами на блакитне паливо підскочать ціни і на тепло та гарячу воду.

Порахувати ціну гарячої води та опалення при підвищенні вартості палива нескладно. Як кажуть експерти, у собівартості теплогенерації близько 80% займає газ. Тому при зростанні ціни палива на 25% палива, тепло подорожчає на 20%, газ зросте в півтора рази, тарифи тут же зростуть на 40%, якщо ж газ подорожчає вдвічі, то готуйтеся платити на 80% більше, ніж минулої зими.

Так, наприклад, якщо за двокімнатну квартиру за опалення ви платили 1000 грн, то в цьому році заплатите 1200 грн, а в наступному – близько 1800 грн.

Передбачуване зростання тарифів за газ

Зараз – 6958 грн/1000 куб газу.
З 1 листопада 2018 року – 8560 грн.
З 1 квітня 2019 року – 10100 грн.
З 1 жовтня 2019 року – 14 000 грн.

Джерело:  znaj.ua