15 жовтня: що потрібно знати про цей день

Ця дата вважається днем визволення від злих духів.

Купріян та Устина: історія та традиції свята

 

Кіпріан і Іустина

 

У понеділок, 15 жовтня, православні віруючі в усьому світі вшановують пам’ять двох священномучеників Кипріяна і Іустини, які загинули за віру на початку 4 століття, повідомляє Знай. юа.

В Антіохії в III столітті жив язичницький жрець Кипріян. Використовуючи темні сили, він допомагав тим, хто потребував допомоги. Одного разу прийшов до нього юнак і повідав про нерозділене кохання до християнки Іустини. Кипріян на його прохання послав бісів для спокушання Іустини. Але молитвами і силою віри дівчина розвіяла бісівське наслання.

 Багато язичників, побачивши це, увірували в Ісуса Христа, в тому числі і сам Кипріян. Тоді він пішов у церкву, покаявся і хрестився там. Варто відзначити, що він обрав такий праведний спосіб життя, що вже через рік був висвячений в єпископи. В часи гонінь на християн Кипріян і Іустина за наказом правителя були страчені в Нікомидії.

Традиційно ця дата на Київській Русі вважалася днем очищення від омани і позбавлення від злих духів. У народі вірили, що якщо не прочитати відповідну молитву, на людину могли напасти біси. Причому, як правило, чоловіки молилися Купріяну (Кипріяну), а жінці — Устині (Іустині).

 Також наші пращури говорили, що до питущих людей біси нерідко приходять в своєму натуральному вигляді, позбавляють сну, викликають огиду до їжі і викликають страх до всього. Примітно, що саме цим в народі пояснювали припадки «білої гарячки».
 У свою чергу дівчата на Купріяна збиралися на вечорниці, однак веселощі, які супроводжували їх раніше, пропадали. Замість цього вони займалися рукоділлям, а за роботою співали сумні пісні про нещасливе кохання. При цьому молодики вже у вечорницях не брали участь, вони займалися роботами в батьківських будинках.

Багато незаміжніх дівчаток, які були просватані до Покрови, з цього дня починали готувати собі придане: ткати тканини з льону для побутових потреб, в’язати, шити одяг, вишивати рушники і святкове плаття.

Іменини цього дня: Андрій, Ганна, Борис, Василь, Георгій, Давид, Іван, Костянтин, Михайло, Петро, Степан, Федір.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь