Маленькі ніжинські митці продемонструють свої таланти на виставці

Радістю життя називав Красу славетний педагог Василь Сухомлинський. Він вважав: Людина стала Людиною тому, що побачила красу навколо – блакить неба, мерехтіння зірок, вечірню зорю, степові простори… А побачивши й відчувши цю красу – сама стала красу творити. Зрозумівши красу і створивши її власноруч, людина відкрила й відчула радість життя…Краса і переживання краси – це могутній засіб для зростання людини. «Я прагну до того, щоб уже на рубежі дитинства і отроцтва кожен мій вихованець був зачарований думкою про вічність краси, про красу життя, сповненого праці, творення, турботи про прекрасне» – так окреслював програму виховання красою В. Сухомлинський.
“До реалізації творчого проекту СЮТ «Читаю, фантазую, малюю та майструю», присвяченого 100-річчю з дня народження видатного педагога й письменника Сухомлинського В. О., долучилися вихованці гуртків ” Дизайн” (керівник Пасечніченко О. В.), “Виготовлення іграшок та сувенирів” (керівник Беленко Л. М.), “Декоративний розпис” (керівник Старостенко С. В.), гуртка початкового технічного моделювання (керівник Подшиваліна Н. М.) та “Оригамі” (керівник Сидорець Т. В.).
Василь Сухомлинський стверджував: «Я тисячу разів переконувався, що, наповнюючи світ фантастичними образами, створюючи ці образи, діти відкривають не лише красу, але й істину. Без казки, без гри дитина не може жити. Казка – це активна естетична творчість, що охоплює всі сфери духовного життя дитини – її розум, почуття, уяву, волю. Для дітей властиве казкове світосприймання, казкові погляди на життя і казкові способи мислення. Вони схильні до одухотворення неживих об’єктів, персоналізації предметів». Тому у багатьох казках Василя Сухомлинського відбувається «звичайне диво» – оживають рослини, розмовляють дерева, квіти, комахи, птахи і навіть іграшки. Це спробували зобразити в своїх малюнках наші гуртківці. У свої витвори вони вкладали власну фантазію, власні зусилля, майстерність – і кожен витвір ставав виявом їхньої духовності, їхньої творчості. Знайомлячись з казковими мініатюрами автора, ілюструючи їх, діти одночасно опановували азбуку виховання сердечності, людяності, доброти, що полягає насамперед у тому, щоб дитина, віддаючи тепло своєї душі іншим, знаходила в цьому особисту радість.
Вже 16 жовтня будуть підведені підсумки конкурсу творчих робіт, найкращі з яких прикрасять наш заклад, де з 17.10 до 27.10.2018 буде влаштовано виставку “Краса, Натхнення, Радість,Таємниця”. Назва виставки, яка, до речі, є назвою однієї з казок В. О. Сухомлинського, обрана невипадково. Адже, погодьтесь, саме ці поняття вміщують в себе чи не головні складові мистецького успіху!

Наталія Яременко методист СЮТ

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь