За приховування випадків булінгу буде призначена адміністративна відповідальність

 

 

 

 

2 жовтня 2018 рокуВерховна Рада ухвалила в першому читанні  проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу” №8584, де вводиться поняття «булінг» та визначається адміністративна відповідальність за приховування випадків. Законопроектом

передбачено внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а також до закону «Про освіту».

 

Коротко про головне

 

“Булінг”  –  це моральне або фізичне насильство, агресія в будь-якій формі або будь-які інші дії, вчинені з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати людину своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого поводження.

 

Формами булінгу є фізичний, психологічний, соціальний, та кібербулінг.

Прикладами фізичного булінгу – найбільш помітного, однак, який складає менше третини випадків булінгу є: побиття учня або його штовхання, підніжки, зачіпання, бійки, ляпаси, пошкодження та знищення одягу, особистих речей жертви, а також погляди, жести, образливі рухи тіла та міміки обличчя.

 

Словесні образи, погрози, ворожі насміхання або жарти, принизливі обзивання, використання прізвиськ, жорстока критика, висміювання, агресивні зауваження, записки з погрозами застосування насилля, поширення неправдивих обвинувачень, ворожих чуток та пліток – належать до психологічного виду булінгу.

 

Соціальний ж вид булінгу, проявляється в систематичному приниженні почуття гідності потерпілого шляхом ігнорування, ізоляції, уникненні, соціальному виключенні, відмові від спілкування, маніпуляціях, залякуванні, шантажі, поширенні записок, пліток або написів про жертву так, щоб вона це помітила.

 

Кібербулінг» (cyberbullying) – форма поведінки, яка полягає у розсиланні повідомлень, фотографій та відео агресивного та образливого характеру з використанням нових інформаційних та комунікаційних технологій.Приклади кібербулінгу: показ або відправлення на електронну пошту жертви грубих, образливих текстових повідомлень; передражнювання жертви в режимі он-лайн або розміщення особистої інформації, фото або відео, спрямованих на заподіяння шкоди або приниження іншої дитини; ведення блогів або форумів в соціальних мережах, метою яких є дискредитація жертви, заподіяння їй психологічних страждань. На думку багатьох дослідників, саме цей вид булінгу стає домінуючою формою залякування, що часто поєднується з іншими видами булінгу.

 

Окрім того, визначаються механізми протидії цьому явищу, серед яких: покладання на засновника навчального закладу здійснення контролю за виконанням плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу; на керівника навчального закладу – затвердження і оприлюднення плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу, розгляд заяв про випадки булінгу від претендентів на освіту, їхніх батьків, законних представників, інших осіб і видання рішення про проведення розслідування.

 

Змінами передбачено зобов’язання навчальних закладів забезпечувати на своїх веб-сайтах відкритий доступ до правил поведінки здобувача освіти в навчальному закладі, плану заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу, порядку подання та розгляду заяв про випадки булінгу від претендентів на освіту, їхніх батьків тощо.

 

Освітній омбудсмен матиме право отримувати і перевіряти інформацію, статистику за заявами про випадки булінгу та відповідну реакцію з боку навчальних закладів.

 

Також пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, доповнивши Кодекс новою статтею 173-4, яка встановлює відповідальність за булінг, а також приховування випадків булінгу педагогічним, науково-педагогічним, науковим співробітником, керівником або засновником навчального закладу, у вигляді накладення штрафу від двадцяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (залежно від виду вчиненого правопорушення) від 340 грн. до 3400 грн.

 

За отриманням консультації та захистом своїх прав звертайтеся до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ). Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь