Палац Дитинства і Любові

 

 

 

 

Національний прапор з мішечками щастя, дерево добра, розлогий сад, шпаківні, що дихають життям… Тут оживає кожен стовпчик і все стає схожим на казку. Жовті капелюхи яблунь, червоні ріжки оцтового дерева, вишукані жовто-зелені сукні струнких берізок, які ось-ось пустяться в танок – краса осінньої картини, від якої перехоплює подих. Здається, тут попрацював якийсь знаний художник-дизайнер і зробив цей маленький світ чарівним і загадковим. А ще цей світ, як стигле яблуко, налитий дзвінким дитячим сміхом.



А ось і сам митець – усміхнена і вольова жінка, яка присвятила цьому закладу тридцять років свого життя. Кабінет Наталії Примушко нагадує скарбничку: такий же малесенький, але по-справжньому багатий. Найбільша цінність – грамоти, дипломи, подяки, які не лишили вільного місця на стінах кімнати. Ось доказ плідної праці колективу дитячого садочка «Берізка» з пріоритетним напрямком роботи національного виховання за концепцією Софії Русової. Це, до речі, перший заклад в області, що здобув право гордо носити ім’я просвітительки, засновниці першого дитячого садка, нашої землячки Софії Федорівни Русової, повідомляє НіжинНьюз.

Любов до дітей, творчий підхід до їхнього виховання, копітка щоденна праця стали головними критеріями роботи колективу. Нині фірмовий виховний почерк софіївців неможливо сплутати ні з чим іншим.

Тут все зроблене з душею, власними руками. Це не той заклад, який милує око ошатною будівлею чи новими сучасними меблями. Ні, тут багатьом речам вдихнули друге життя, але яке те життя…

Навіть стіни у «Берізці» дихають патріотизмом. Замість трендових китайських іграшок – українська лялька-мотанка, одяг стильний, національний. Замість зручних іграшкових електроплит – піч, вбрана в магічний орнамент українських вишиванок. Музичні інструменти з підручних матеріалів, які із захопленням опановують маленькі вихованці. А який тут ляльковий театр! Так і хочеться зручно вмоститися серед глядачів і споглядати, як ці загадкові іграшки оживають в дитячих руках, народжуючи особливу неповторну казку. У кожній групі родове дерево, щоб діти цінували пам’ять про своїх пращурів. І головне – тут не муштрують дітей, а виховують, зрощують у любові. Найбільш влучно про заклад говорить його господиня Наталія Миколаївна, бо ледь не кожному куточку маленького дитячого світу присвятила віршовані рядки:

Колиска Дитинства, колиска Любові,
А діти які у нас в центрі чудові!
Їх зустрічають щодня садівниці,
Міні-музеї, вбрані світлиці.
Панує тут мамина пісня і казка,
Театри, вистави – проходьте, будь ласка,
Тут вернісажі художні працюють,
А як наші діти вправно танцюють!
Ліплять, малюють цілі картини,
Все тут на радість, на щастя дитини.

Сила дитячого оберегу

З найперших днів війни на Сході дитячий садок «Берізка» займається волонтерством. Активно долучається не лише колектив, а й батьки вихованців до збору їжі, теплого одягу, аби зігріти і нагодувати солдатів. Та найбільше зігрівають душі наших бійців обереги, створені маленькими рученятами. Але ж з якою любов’ю! Ці наївні дитячі малюнки стають справжніми талісманами. Бо сповнені силою чистої дитячої енергетики, яка захищає, як щит.

«Наш доброволець, професор історії Ніжинського державного університету Євген Луняк – боєць танкової частини, від якої залежало життя легендарних захисників Донецького аеропорту, розповів нам вражаючу історію, – ділиться спогадами Наталія Миколаївна. – 19 грудня він зателефонував зі словами вдячності, мовляв, малюнки ваших вихованців врятували солдатів. Я була вражена, але й здивована водночас. Як?! Яким чином? Виявляється, хлопці розклеїли їх по всій стіні одного з будинків, де тимчасово перебували. Під час обстрілів будівля майже повністю була зруйнована, а стіна з оберегами наших дітей дивом вціліла і тим самим врятувала бійців. Саме там вони знайшли собі прихисток.

Картинки по запросу днз 13 ніжин

Іншу схожу історію ми побачили на світлинах нашого журналіста і фотографа Ігора Волосянкіна. Під час відрядження в зону АТО він сфотографував напівзруйноване приміщення з нашим малюнком. Взагалі, за дитячі обереги хлопці особливо дякують. У військовій частині, з якою ми активно співпрацюємо, дуже люблять переповідати історію, як долоньки, намальовані ніжинськими дітлахами, рятували їх своїм теплом та любов’ю, коли бійцям дивом вдалося вижити під мінометним обстрілом. Ми постійно запрошуємо воїнів до нас на зустрічі. Це найкращий приклад патріотичного виховання».

 

 

Ніжинський дитячий садок – це не лише приклад гідного виховання. Тут особливе місце приділяють активному відпочинку, спорту і навіть городництву та садівництву.

 

«Наша «Берізка» – єдиний садок, який співпрацює з футбольною школою. Орендуємо залу, укладені всі необхідні договори. Тренер Микола Бринза робить все для того, аби наші хлопці-козачата були спортивними і активними. А от шаховому мистецтву дітвору навчає легендарний майстер своєї справи, автор підручника, за яким тренуються шахісти різних країн світу, відмінник освіти України Сергій Іващенко, – розповідає моя співбесідниця. – У нашому ляльковому театрі діти розкривають свої артистичні таланти, а ще вони під час виступів грають на народних інструментах, які ми виготовили з підручних матеріалів. Пліч-о-пліч протягом довгих 28 років зі мною працює чудовий методист Тамара Серга. Багато зроблено цією творчою людиною. Дуже креативний музичний керівник Ірина Нагорна. У неї навіть на чавунках грають, і на дерев’яних лелеках, які стукотять дзьобиками… Діти у захваті!».

Поряд з дозвіллям тут є місце й фізичній праці. Дитячий садок має присадибну ділянку, де вихователі разом з дітьми вирощують овочі, зелень… Діти залюбки спостерігають, як ростуть овочеві культури та прянощі. І не лише спостерігають, а й доглядають за ними. А взимку смакують власною городиною без хімікатів.

Ніжинська «Берізка» може похизуватися не лише вирощеними овочами, а й фруктами, які працівники дитячого навчального закладу збирають у власному саду і майже цілу зиму частують ними вихованців: варять компоти, узвари, печуть пиріжки зі смачною начинкою.

…Скільки творчості, скільки таланту, величезної праці і безмежної любові вклали дорослі, щоб кожного дня малюки потрапляли в цей надзвичайний чарівний світ. Сюди охоче щодня біжить дітвора, бо тут оживає казка. За підсумками Всеукраїнського конкурсу «Зіркові ДНЗ України-2014» Ніжинський дошкільний навчальний заклад «Берізка» був відзначений грамотою за зайняте ІІІ рейтингове місце серед 100 кращих ДНЗ України у загальному заліку. Це виправдана нагорода, бо ці ентузіасти, як ніхто інший, заслуговують на пошану та визнання!

Сніжана Божок, «Чернігівщина» №42 (703) від 18 жовтня 2018

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь