Субсидії тепер дають заможним, бо юридично мають право

Проте багато серед тих, хто її насправді потребує – не отримає жодної компенсації від держави

Фактично від 15 жовтня в Україні мав би стартувати опалювальний сезон. Проте, на щастя комунальників (влади) та незаможних українців, погода дозволяє відтермінувати його принаймні на тиждень. Це не лише допоможе тепловикам краще підготуватися до зими, але й дозволить людям зекономити на оплаті енергоносіїв.

Цей опалювальний рік для багатьох українців (зокрема буковинців) буде надзвичайно складним. Як ми вже розповідали, правила та вимоги до надання субсидії суттєво змінилися. Десь третина з тих, хто мав право на відшкодування вартості енергоносіїв – випала із системи субсидії.

Причини цього різноманітні – комусь не вистачає, як це не парадоксально, середньомісячного доходу (!?); у когось є діти, які десятиліття мешкають окремо, проте зареєстровані з батьками; у когось, навпаки, нібито завеликі доходи; а хтось не працює, тому субсидію не отримує.

Наприклад, доходить до абсурду під час перепризначення субсидії. Люди фактично з мінімальними доходами та скрутними життєвими обставинами допомогу від держави втратили.

– Проживаємо втрьох (я, донька-четвертокласниця і моя мама пенсіонерка) у трикімнатній квартирі площею 76 квадратних метрів, – розповідає мати-одиначка Катерина, яка мешкає у Чернівцях. – Мали субсидію на оплату комунальних послуг, але оце нещодавно її відібрали. У листі-повідомленні про призначення субсидії на ЖКП йдеться, що «…не призначено житлову субсидію з 1 травня 2018 року з таких підстав: середньомісячний дохід менший від мінімальної зарплати». Це дуже цікавий підрахунок. Ось мені на офіційній роботі виплачують мінімальну зарплату. У мами пенсія 1500 гривень, а малолітня донька, звісно, не працює. Тож за рахунок чого можна підвищити оцей «середньомісячний дохід» в інших членів родини? Якась дивина та й годі. Виходить, ті, що справді потребують державної допомоги, мають самотужки викручуватися чи влізати у комунальні борги.

У нашій області взагалі кількість тих, хто залишиться у системі субсидії, суттєво зменшиться.

– На сьогодні ще немає остаточної цифри, скільки буковинців отримуватимуть субсидію. Остаточна кількість буде відома десь у листопаді. Наприклад, зараз оформляємо десь по 5 тисяч заяв на день, – каже заступник директора департаменту соціального захисту населення Чернівецької ОДА Юрій Півень. – Уже є 22 тисячі отримувачів субсидії на тверде паливо. Торік у нас було в області 140 тисяч тих, хто отримував субсидію. За попередніми підрахунками, їхня кількість може становити приблизно 100 тисяч. Випали ті, хто працює за кордоном, або офіційно є безробітним і не сплачує ЄСВ. Або ті люди, які навіть не звернулися за поновленням субсидії.

Торік у нас було в області 140 тисяч тих, хто отримував субсидію, а за попередніми підрахунками, їхня кількість може зменшитися до 100 тисяч

До речі, під час надання або відмови в наданні субсидії зокрема враховується наявність автомобіля до 5 років. Якщо у родини є таке авто, то субсидії вона не отримає. Також якщо людина придбала автомобіль, то також на рік випадає із системи субсидії. Проте, як це не парадоксально, так звані «власники євроблях» під дію цієї норми не потрапляють.

Незважаючи на те, що автомобілю може бути навіть менше 5 років, або коштує він десяток тисяч доларів і більше (зо 280 тисяч гривень). Бо, згідно із законом, вони не є власниками цього авто.

Міністерство соціальної політики не враховуватиме машини на єврономерах при нарахуванні субсидій, адже неможливо встановити факт належності такого майна конкретній особі.

Про це під час брифінгу сказав директор директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Міністерства соціальної політики Віталій Музиченко.

– Автомобіль на «євробляхах» – проблема не лише субсидій, а й держави. Неможливо встановити факт належності прав на це майно, – заявив він. – Якщо неможливо встановити, що конкретне майно належить конкретній особі, а вона його просто використовує на підставі чогось, це неможливо використовувати в офіційній статистиці.

Тобто люди, які не сплатили до бюджету жодної копійки за ввезення таких автомобілів, спокійно отримують також субсидію. І які знайшли тисячі доларів на придбання автомобіля.

А пенсіонери, які мають мінімальні доходи, але в їхній хаті зареєстровані діти, які десятиліттями не живуть разом, – право на відшкодування втратили. І нікого не цікавить, чи є змога у дітей повною мірою допомогти своїм рідним.


Люди отримують «живі» гроші за субсидії

Гроші на оплату комунальних послуг почнуть надходити на персональні банківські рахунки українців з 1 січня 2019 року

Водночас ті, хто вже оформив субсидії чи зробить це до кінця 2018-го, отримуватимуть «комунальні знижки» за чинними правилами.

– З 1 жовтня запущено програму старої системи субсидій. Поки не закінчиться опалювальний сезон, змінювати її не будемо. Вона триватиме до 1 травня. З 1 січня 2019-го паралельно запрацює нова програма. Нею скористаються всі, хто звернеться за субсидіями у січні, – повідомив міністр соцполітики Андрій Рева.

Другий етап монетизації розпочнеться з 1 травня 2019 року. Тоді закінчаться субсидії за минулий опалювальний сезон. Третій етап буде з жовтня по грудень 2019-го. Гроші на оплату комунальних послуг на картку отримають всі, хто звернеться за субсидією на опалювальний сезон 2019-2020 років.

При оформленні субсидій українці подають декларацію та заяву. З наступного року також почнуть оформляти власні рахунки у банку. Водночас знімати з них гроші українці не зможуть.

– Підприємство розрахує, скільки субсидіант витратив на комунальні послуги, направить цю інформацію у банк. Той оплатить субсидію і надішле українцеві повідомлення з інформацією про розмір обов’язкового платежу, – зауважив він.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь