Шахрайство родом із 1990-х: в Україну повернулися “борги” за підробленими розписками

 

 

 

 

Про масовий спосіб рейдерства жертви зазвичай мовчать, бо часто гроші вимагають колишні партнери чи підлеглі.

Старий вид шахрайства з 1990-х повертається. Вимога боргу за не засвідченими нотаріусами розписками підкріплюються “чорними оцінювачами”, судовими експертами та суддями на межі закінчення строку повноважень, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Адвокати заявляють про відродження старого банального способу шахрайства: люди, які роками мали фінансові відносини, розсварилися, підробляють папери і йдуть до суду. За останні два роки таких прецедентів уже більше сотні. “Колишні працівники підприємств отримували незаконним шляхом підписи директорів або інших засновників і потім підробляли текст, начебто зазначена людина позичила у нього кошти. І потім йшла до суду з метою витребувати ці кошти”, – пояснює адвокат Олександр Гладій.

Старий вид шахрайства з 90-х повертається. Вимога боргу за підробленими розписками, не засвідченими нотаріусами, – масовий спосіб рейдерства, про який жертви зазвичай мовчать. Адже нинішні Робін Гуди – їхні колишні партнери чи підлеглі. У схеми всі: й чорні оцінщики, й неблагонадійні судові експерти, й судді на межі закінчення строку повноважень. 

Така історія сталася у підприємця з Дніпропетровщини. “Банальна підробка документів – на комп’ютері друкують розписку з підробленим розписом, без свідків”, – розповів Олег Мороз. За його словами, це зробили колишні партнери, один із яких подав до суду позов, де вимагає гроші за документом, де сума дописана вручну іншою ручкою, а другий узагалі підробив папір із підписом Мороза і над ним надрукував угоду, за якою позичив велику суму коштів. “Маючи на руках усі документи, знаючи всю інформацію – відбуваються такі речі. Раніше відбирали заводи, тепер перейшли на приватних осіб – видні будівлі, хороші квартири. Сподіваються на якісь відкупні або повністю забрати майно”, – пояснив підприємець.

 

Обидва зловмисники подали до різних судових інстанцій – у Києві та на Дніпропетровщині. Петриківський суд задовольнив позов одного з них – жителя Праги Олега Байдужа. Переконати суддю було легко, бо термін його повноважень добігає кінця. “Сторонам надано право надавати висновки експертів. Сторони цим користуються і надають до суду все, що завгодно – і висновки спеціалістів, і висновки експертів, в яких вони не попереджуються про кримінальну відповідальність. Тобто надають неналежної якості документи, які суд бере за основу своїх рішень”, – вважає адвокат Олексій Суткевич.

Фірма, яка провела експертизу розписки і визнала, що почерк нібито належить Морозу – приватна, хоча такі речі має проводити державний інститут. На приховану камеру в цій фірмі розповіли: використали атестованого експерта Київського інституту судових експертиз, хоча це заборонено. “Писали-писали, потім знайшли, дали по голові – все, вже не пишемо, неможна діючим експертам”, – кажуть там. А от майно, яке суддя заарештував задля забезпечення позову, оцінено фірмою без вивіски, яка міститься в списку Фонду держмайна як та, що має ознаки шахрайської. За законом, оцінювати майно мають із відома та дозволу господаря, але Мороз навіть не знав, що його готель, спортзал та кілька квартир у Кам’янському оцінювала людина в Києві, яка навіть не виходила зі свого кабінету. “У моїх квартирах не було ніякої оцінки, тому що ключі в мене, туди ніхто не може потрапити”, – каже підприємець. “Цей готель належить мені, я його купив 20 років тому. Він оцінений у 2,6 млн гривень. Якщо розділити на площу – це 19 доларів за квадратний метр”, – дивується він.

 

ТСН разом із підставною особою вирушила на оцінку майна без виходу на об’єкт – до тої самої фірми. “Ви не маєте права замовляти цю оцінку, вона в суді розіб’ється, тому що замовляти оцінку має право тільки власник”, – пояснили там. Щоправда за кілька хвилин вивели на вулицю і там погодилися все зробити. “Пів дня – і все буде у вас на руках”, – пообіцяли спритники. У Фонді держмайна про таких оцінювачів знають і чи не щодня позбавляють їх ліцензій, але тільки за скаргою жертв. “Наскільки я розумію, процедури не було дотримано. Очевидно, людина пішла на порушення”, – каже голова ФДУ Віталій Трубаров. Він пообіцяв розглянути цей інцидент і належним чином відреагувати.

 

Суддя Петриківського суду, який узяв до уваги всі ці документи, після візиту ТСН зачинився в кабінеті. “Я стосовно рішень не коментую, не можу коментувати, будь ласка”, – заявив він. Самі ж позивачі Володимир Байдуж та Юрій Колесник теж нічого не коментують – відмовляються навіть визнати, що знають таку людину, як Мороз, до якої позвалися до суду. Тим часом майно бізнесмена вже кілька років заарештовано. “Ні закласти, ні продати, ні отримати кредит під цю нерухомість – нічого не можу зробити”, – нарікає він.

 

Юристи рекомендують ніколи не залишати свої підписи без нагляду, адже банальний лист, написаний від руки, може стати джерелом проблем, а то навіть і банкрутства.

Кореспондент ТСН Ольга Василевська

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь