Яка ситуація з захворюванням на ГРВІ та Грип у Ніжині?

 

 

 

 

Осінній період не лише милує красою жовто-червоних дерев, але й активізує віруси та бактерії, які радо атакують імунну систему людей. Чи не кожен другий ніжинець вже відчув на собі прояви ГРВІ та Грипу.

За детальною інформацією, що таке ГРВІ та як уникнути Грипу, ми звернулися до Олени Шейко заступника головного лікаря з медичної частини Ніжинської Центральної міської лікарні.

 -Що ж таке ГРВІ та Грип?

Гострі респіраторні вірусні інфекції – це велика група гострих вірусних захворювань, які характеризуються повітряно-крапельним шляхом передачі та переважним ураженням дихальних шляхів. Грип – є одним з поширених гострих респіраторних вірусних захворювань, особливість якого – надзвичайно швидке поширення і виражена інтоксикація. В цілому, ГРВІ в структурі інфекційних захворювань посідають перше місце. При цьому на грип припадає 12-15%. В епідемічний сезон за короткий період часу (4-6 тижнів) ці недуги охоплюють 70-85% населення. Близько половини з них – діти. Сприйнятливість населення до грипу дуже висока, багато в чому вона залежить від ступеня зміни вірусів. При появі нового штаму вірусу грипу все населення виявляється неімунним, тоді захворювання поширюється лавиноподібно, виникає велика кількість важких форм хвороби. Джерелом інфекції є хвора людина. Шлях передачі інфекції – повітряно-крапельний. Масовому поширенню грипу сприяють хворі на легкі форми захворювання, особливо ті, хто недбало ставиться до свого здоров’я і до небезпеки зараження оточуючих. З краплинами слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чихання, розмови вірус може розсіюватися на кілька метрів від хворого.

-Які симптоми Грипу?

Всі віруси грипу викликають захворювання із подібною симптоматикою. Основні симптоми грипа:

– підвищення температури тіла вище 38 градусів;

– біль у горлі;

– закладеність носа;

– головний біль;

– біль у м’язах, ломота у суглобах;

– грубий кашель;

– інколи може бути блювота та діарея.

Ознаками, які насторожують, являються: задишка, відчуття утрудненого дихання, прискорене дихання, синюшний відтінок шкіри, втягнення міжреберних проміжків під час дихання, кровохаркання.

 

Також Олена Леонідівна зазначає: «Якщо ви помітили у себе чи своїх родичів симптоми ГРВІ та Грипу, максимально обмежте контакт з оточуючими та зверніться до лікаря!»

-Які показники захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції в Ніжині?

В період з 5 по 11 жовтня в Ніжині захворіло на ГРІ 281 особа, із них 218 осіб (77,6%) становлять діти віком до 17 років. У віковій структурі переважала захворюваність дітей віком 5 – 14 років – 40,2%. Госпіталізовано в інфекційне відділення Ніжинської ЦМЛ – 3 особи, діти до 17 років – 2.

Треба зазначити, що показник захворюваності на ГРВІ та грип за вказаний тиждень – нижчий епідпорогу на 43,5%. В наступний тиждень ситуація також не зазнала істотних змін. Зокрема з 12 по 18 жовтня захворіло на ГРІ 261 особа, із них 194 особи (74,3%) становлять діти віком до 17 років. У віковій структурі переважала захворюваність дітей віком 0 – 4 та 5 – 14 років – по 35,6%. Госпіталізовано в інфекційне відділення Ніжинської ЦМЛ – 5 осіб, діти до 17 років – 3. Показник захворюваності на ГРІ та грип нижчий епідпорогу на 51,1%.

Найважче грип протікає у людей з групи ризику: дітей, вагітних та породілль, людей за 65, людей з ослабленим імунітетом, онкологічними, хронічними та неврологічними захворюваннями, ожирінням, а також медпрацівників.

Для них грип становить особливу загрозу, оскільки стан їхнього організму суттєво знижує їхні шанси видужати без небезпечних ускладнень, а часто — і вижити.

-Чи потребує госпіталізації хворий на ГРВІ та Грип?

При перших ознаках гострої респіраторної інфекції необхідно звернутись до сімейного лікаря (або терапевта, педіатра) Центру первинної медико-санітарної допомоги, який призначить відповідне лікування або направить до стаціонару. При наявності показань, хворі на ГРВІ та грип в Ніжині госпіталізуються до інфекційного відділення Ніжинської ЦМЛ ім. М. Галицького. Відділення розраховано на 30 ліжок (15 – для дорослих, 15 – для дітей). При збільшенні кількості хворих додатково ліжка розгортаються в інших відділеннях лікарні. Госпіталізації підлягають хворі з тяжкими формами захворювання, особи з підвищеним ризиком виникнення ускладнень, при неможливості ізоляції хворого в амбулаторних умовах, особи, що постійно проживають у закритих колективах.

-Які профілактичні заходи існують для попередження захворювання та недопущення розповсюдження вірусу?

Для попередження зараження на гострі респіраторні вірусні інфекції та грип необхідно:

– уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;

– обмежити відвідини місць великого скупчення людей; – часто провітрювати приміщення;

– дотримуватися режиму сну\відпочинку;

– повноцінно та збалансовано харчуватися;

– часто мити руки з милом, протирати спиртовмісними серветками;

– прагнути не торкатися очей, носа та рота немитими руками; – уникати обіймів, поцілунків і рукостискань з хворими або малознайомими людьми;

– прикривати ніс і рот при чханні або кашлі носовою серветкою;

– зволожувати слизову оболонку порожнини носа сольовими розчинами (но-соль, аквамакс, салін та інші – згідно інструкції);

Найефективніший спосіб вберегтися від сезонного грипу – щорічна вакцинація. Зараз найкращий час для вакцинації. Проте, щеплення можна робити і упродовж всього сезону грипу. Імунітет після введення вакцини формується через 2-3 тижня. Тривалість поствакцинального імунітету варіюється, проте, як правило, становить 6 – 12 місяців. Але потрібно пам’ятати, що вакцина проти грипу не захищає від інших ГРВІ. В цьому році в Україні, зокрема Ніжині доступні дві вакцини проти грипу: «Ваксігрип Тетра» (виробник — «Санофі Пастер», Франція) і «Джісі Флю» («Грін Кросс Корпорейшн», Південна Корея). Вакцину «Ваксігрип Тетра» можна застосовувати для щеплення дітей віком від трьох років, а «Джісі Флю» — від шести місяців. Вакцинація проти грипу належить до рекомендованих щеплень та відсутня у національному календарю щеплень. Вакцину можна придбати у аптечній мережі. Переваги вакцинації:

  • ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%;
  • ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%; • частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

 -Хто в першу чергу знаходиться в групі ризику? Передусім, щеплення рекомендоване людям, які входять до груп ризику:

  • медпрацівникам;
  • учителям;
  • дітям віком до п’яти років;
  • вагітним; • літнім людям віком від 60 років;
  • пацієнтам із хронічними захворюваннями;
  • усім, хто працює в місцях скупчення людей.

-Де можна зробити щеплення? Щоб пройти вакцинацію, необхідно звернутись до свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в амбулаторію.

Після огляду лікар визначить, чи немає протипоказань, та дасть поради щодо вакцинації.

-Які штами вірусів будуть активні в період осінь-зима 2018-2019рр?

За прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, у новому епідсезоні в Україні ймовірно циркулюватимуть наступні віруси грипу:

  • вірус, подібний до A/Michigan/45/2015(H1N1)pdm09;
  • вірус, подібний до A/Singapore/ INFIMH-16-0019/2016(H3N2);
  • вірус, подібний до B/Colorado/06/2017.

Саме до цих небезпечних штамів допоможуть сформувати імунітет вакцини. Якщо ви захворіли — негайно зверніться до лікаря та не займайтеся самолікуванням.

-Які протипоказання для щеплення проти Грипу?

Щеплення від грипу категорично не можна робити людям, здоров’я яких обтяжене такими проблемами:

– будь-яка хвороба в стадії загострення;

– бронхіальна астма;

– хвороби нирок і надниркової залози;

– захворювання нервової системи;

– хронічні захворювання легенів і верхніх дихальних шляхів;

– серцево-судинна недостатність і гіпертонічна хвороба;

– хвороби ендокринної системи;

– хвороби крові;

– вагітність.

Підготувала Лілія Журко за матеріалами Олени Шейко заступника головного лікаря з медичної частини Ніжинської Центральної міської лікарні.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь