Попри близькість морозів, мешканці сіл біля Ічні так і не отримали допомогу на відновлення домівок

 

 

 

 

Без вікон, дверей зі щілинами у стінах від боєприпасів, що в ніч трагедії наскрізь пролітали через будинки мешканців найближчих сіл поруч із Ічнею. По двох тижнях від часу вибухів на складах стан жител постраждалих не змінився.

Про це йдеться в сюжеті інформаційного проекту «Перші про головне» на телеканалі ZIK.

Місцеві у розпачі, бо зима на носі, а в хатах вітер гуляє. Ремонту так і не розпочали. Бо збирають гроші на будівельні матеріали.

«Дах не латається, вікна не встановлюються, ніщо взагалі не робиться. А холод то наступає. Двері не прикриваються зовсім, важко так жити», – бідкаються місцеві.

Не може достукатися до влади й адміністрація школи. Їм, як і жителям, ніхто на запити не відповідає. Повернутися на навчання учні повинні вже цієї п’ятниці, так обіцяла місцева влада. Та жодних умов для цього немає. Директор каже: на ремонт треба щонайменше 2 мільйони грн.

«Лише заміна вікон обійдеться десь у півтори мільйони. Голова нашої громади казала, що школа буде відремонтована, коли діти повернуться з Буковеля», – каже директор школи у смт Дружба Віталій Бабенко.

Поки місцевим допомагають волонтери. Вони самотужки звозять шифер, цеглу та цемент.

«Волонтерська допомога надходить з усієї України. Сюди привозять шифер, скло, цемент. Міській раді потрібно було набрати спеціалізовані бригади, щоб це було зроблено якісно і швидко», – розповів волонтер Євген Зінич.

Адміністрація відповідає: грошей з державного бюджету поки не отримали. Кажуть: опис збитків надіслали у Міністерство фінансів. Зараз же будматеріали купують за кошт волонтерів і благодійних організацій.

«Зараз проводяться обстеження, подаються всі необхідні документи. І лише після цього будуть виділені державні кошти, які нам обіцяли, а це 100 мільйонів гривень», – каже заступниця голови Ічнянської РДА Валентина Рябчук.

Поки що мешканці шукають самотужки грошей на ремонт. Хто кредити бере, хто позичає. Якщо найближчими днями влада нічим не допоможе, підуть до суду.

Нагадаємо, після пожежі на арсеналі в Ічні Україна веде переговори з НАТО для посилення безпеки військових складів.

Альона Гулай, «Перші про головне» Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2018/10/23/popry_blyzkist_moroziv_meshkantsi_ichnyanskogo_rayonu_tak_i_ne_otrymaly_1432855

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь