В Україні зникатиме центральне опалення та водопостачання

 

 

 

 

Очільник компанії “Нафтогаз” Андрій Коболєв заявив, що централізоване водопостачання та опалення в Україні поступово помирає.

“Коли в певному регіоні кількість бойлерів перевищує певний відсоток, жодна компанія, яка централізовано надає послугу, не може досягти такої економії на масштабі, щоб її тариф був би адекватним. Як тільки хтось перший бойлер ставить, треба підвищувати тариф, щоб тримати компанію в прибутковості. Високий тариф ще більше стимулює людей ставити бойлери, в результаті централізовані поставки вмирають. Так ось, у нас такі процеси пройшли в дуже багатьох містах”, – заявив Коболєв.

Він також зазначив, що не знає чи пройшов Київ цю критичну межу, однак, за його даними, ще в мережі ДТЕК теплозабезпечення столиці завжди було “дотаційним бізнесом”. Через це, ситуація в Києві є дуже непростою, яка потребує “грамотного і компетентного” управлінця, який зможе ухвалити “непопулярні політичні рішення”.

“Наприклад, підвищення тарифів. Якщо зберігати систему, то потрібен адекватний тариф. Не може бути собівартість 4 одиниці, а тариф 3 одиниці. Або місто має за це доплачувати”, – підкреслив Коболєв.

Нагадаємо, раніше опаленням та подачею гарячої води в столиці займалася приватна компанія “Київенерго” мільярдера Рината Ахметова. Київ розірвав з нею угоду. Відтепер ці послуги надає комунальне підприємство “Київтеплоенерго”. Проте гарячу воду вимкнули на кілька місяців через борги приватної компанії. Міська влада не хотіла повністю сплачувати борги попередників.

Після довгих переговорів “Київтеплоенерго” та “Нафтогаз” підписали мирову угоду, столиця сплачує борги “Київенерго” за газ у розмірі 2,4 млрд грн, не сплачуючи суми штрафів та пені, нарахованих за відтермінування.

Джерело: businessua.com

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь