Хіба це люди? або 10 найжахливіших родин Чернігівщини

 

 

 

 

1. Втопили у мляві 4-річного Руслана і 2-річного Артема

31-річна Наталія Костюченко з Носівки нині сидить у Качанівській колонії (Харківська область), в секторі для пожиттєво ув’язнених. Довічне суд дав і її чоловікові Тимуру Шахкерімову.

7 жовтня 2011 року вони посварилися і ненависть одне до одного вимістили на дітях. Тимур схопив 4-річного Руслана, старшого хлопчика, сина Наталії від першого чоловіка, і вкинув живцем до дворового колодязя. Тоді вона втопила в тому ж колодязі їхню спільну дитину, 2-річного Артема. Колодязь закидали старими дошками. А перед поліцією прикинулися нещасними батьками, у яких викрали дітей. Щоб їм повірили, розкидали іграшки по двору. Тимур виводив правоохоронців по всіх посадках у пошуках дітей. Та обдурити не вдалося. Тіла знайшли. Дітки захлинулися водою. Поховала їх мати Наталі Надія Дячок у селі Іржавець Носівського району.

На суді вона не захищала дочку. З’ясувалося, що соціальні служби знали про неблагополучну сім’ю. Складали акти, один раз меншенького навіть забирали, та повернули.

Була справа про їх халатність. Та нікого з соцпрацівників не посадили. Коли резонанс стих, справу закрили за відсутністю складу злочину.

2. Били, їсти не давали, спати в комору виганяли

Сашка Гарвана з села Володькова Дівиця Носівського району врятував від смерті старший брат по батькові. Звернувся до журналістів за порятунком, бо мати і її любимчик син Васька (у родині п’ятеро дітей) знущалися над малим. Били поліном, молотком вибивали зуби, не давали їсти. Саша хапав їжу з собачої миски, коли дорослі не бачили. Спати виганяли до комори на ліжко без постелі, до відра з помиями.

Батьки брехали, що дитя підмінили у пологовому будинку. Замість того, щоб здати його в дитбудинок, відмовитися, все своє зло виміщали на беззахисному малюку, ламали руки. Все тіло, голова у нього були в шрамах. Олександра усиновила благополучна родина. Матері суд дав п’ять років умовно.

3. Євгену Мелащенку за вбивство однорічної доньки і побиття дворічного сина дали довічне

20 червня Апеляційний суд області за клопотанням прокуратури змінив вирок 30-річному Євгену Мелащенку з села Радвине Сновського району. З 15 років тюрми — на довічне ув’язнення. За вбивство однорічної доньки Діани та побиття дворічного сина Кирила.

Трагедія сталася 23 жовтня 2015 року у Старій Рудні Сновського району в хаті 32-річної Олени Надточій. Чоловік вернувся п’яний додому, вимагав налити йому ще. Олена пляшку не давала. Жінка на той час була на дев’ятому місяці вагітності. Тягав її за волосся, водив ножем біля живота. їй вдалося вискочити з хати, а діти лишилися. Доки бігала по сусідах, Мелащенко звірствував. Пороздягав дітей, а надворі холод. Доньку схопив і вдарив головою об ганок. У дитини лопнув череп. Потім взявся за сина. У Кирилка були численні забої рук, ніг, перелом лівої ключиці, перелом кісток черепа біля скроні зліва. Він знепритомнів. А Мелащенко зачинився у хаті і ліг спати. Дві години поліція не могла його добудитися.

Олена народила шестеро дітей від різних чоловіків. Перший синочок Віталій у два місяці помер — захлинувся сумішшю, коли баба годувала. Донька Мирослава народилася калічкою. Олена написала відмову. Маля забрали у Прилуки в будинок дитини. Звідти її удочерила родина іноземців. На Кирилка і Настечку, яку Олена народила вже після убивства Діанки, суд позбавив батьківських прав. Малих взяли в сім’ю. Жінка знову знайшла любов і народила шосту дитину. Після пологів дала згоду, щоб їй перев’язали труби, аби більше не вагітніти.

4. Новонародженому сину давали горілку, аби не кричав. На 14-й день батько задушив його подушкою і закопав

25-річний Іван Сердюк з села Клюси Сновського району в СІЗО очікує суду за вбивство сина, якому було лише 14 днів. Ніхто б і не дізнався про його смертний гріх, якби сам на п’яну голову не розповів поліції, щоб насолити дружині, 23-річній Вікторії Сердюк. Сподівався, що її посадять. Та вона на волі, він у камері.

Вони наплодили чотирьох дітей. Тільки двоє нині живі. Поліна — 3,5 року і Альона — 1,5 року. Син Богдан помер у півроку від набряку мозку. Мишка задушив подушкою батько. Про неблагополучних Сердюків соцслужби знали. Іван був вже судимий. Вікторія приховувала вагітність, народила вдома. Коли приїхала поліція, спитали, де дитя, бо односельці заявили: «Живіт був, а дитяти не видно». Вікторія сказала, що народила мертве і спалила у грубці.

А в цей час свекруха сиділа з немовлям на печі. Аби не плакало, напоїли його горілкою. А невдовзі після від’їзду правоохоронців, на 14 день життя, Іван задушив дитя подушкою і закопав у сараї.

5. Бив мобільним телефоном, зламав руку, гасив недопалки об тільце


Похорон Вероніки Єсипенко. Фото з Інтернету

У жовтні розпочався суд над 34-річним ніжинцем Назаром Красулею. Його звинувачують у знущанні, побитті до смерті дворічної Вероніки Єсипенко та її 5-річної сестри Діани з села Мильники Ніжинського району.

Раніше судимий Красуля свого сина жалів. А чужу дитину бив мобільним телефоном, гасив об неї недопалки від цигарок, викручував руки, ліву зламав, брав за волосся і піднімав. На трупі Вероніки експерти нарахували до сорока різних ушкоджень. Мати 23-річна Галина Єсипенко (Гася) квартирувала у колишньої дружини Красулі — Марини Дайдашан. Бідним малюкам діставалося від усіх дорослих. Гася, замість того, аби захищати дітей чи втекти, ще і сама їх карала.

Соцслужби знали про неблагополучну родину, та нічого не робили. Хоча сільський голова неодноразово заявляв і в поліцію, і в службу. Коли дитина після побоїв померла, і мати, і вся компанія заявили, що у неї стався напад епілепсії, впала. Відхаювали дитя снігом (!), та воно не отямилося. Цю брехню спростували експерти. Гася на похорон дитини не прийшла. Боялася, що люди розірвуть. її позбавили батьківських прав. Старшу доньку забрали добрі люди.

Першого жовтня за злісне невиконання батьківських прав суд дав Галині Єсипенко два роки реально. Проте в тюрму її ще не відвезли. Це буде після розгляду апеляції прокуратури. Держобвинувачення вважає, що Гасі дали мало, треба суворіше покарання. Максимум санкції цієї етапі — 5 років ув’язнення.

6. Народила і покинула на кладовищі. Дали три роки умовно

19 січня цього року ввечері 29-річна при-лучанка Валентина Щипка народила дівчинку в машині «Швидкої допомоги». Здавалось би, ну що такого? Але Щипка «прославилась» на всю Україну 31 серпня 2016 року, коли на старому кладовищі в селі Дубовий Гай Прилуцького району народила дівчинку і покинула. Тоді було дуже холодно. Якби немовля не знайшли школярі, воно б за кілька годин загинуло.

Дівчину назвали Уляною (був день Уляни), прізвище дали Дубогаївська. А поліція знайшла породіллю. З’ясувалося, у Щипки є двоє старших синів, які живуть у бабусі в селі. Валентині за покинуте дитя дали три роки умовно. Через суди вона повернула собі доньку.

У січні, коли медики приїхали на виклик, навіть не підозрювали, що жінка вагітна. Вона жалілася на біль у животі і кровотечу. Мовляв: «Меблі тяжкі потягала, от і прихопило». На обліку по вагітності вона не стояла. Коли її роздягли в машині, побачили у калоші брюк немовля разом з місцем (плацентою).

Жінка стверджувала, що дитина не її. Напевно, підкинули, бо вона не була вагітна. Лікарі викликали поліцію. Дитинча реанімували.

7. 13 років ув’язнення за підпал трирічного пасинка

Сергій Пилипенко за вироком суду має провести у в’язниці 13 років. За смерть трирічного пасинка і замах на вбивство дружини.

Трагедія сталася 22 листопада 2015 року в селищі Березна Менського району близько 11 години дня. Пилипенко проживав зі співмешканкою 24-річною Мариною Балун, її трирічним сином Олегом та спільною донькою Валерією. На той час їй було чотири місяці.

Сергій пив з кумом. Марина пішла, забрала його. Разом напиляли дров, бо у хаті було холодно. Полаялися. Жінка пригрозила, що збере речі і поїде до матері у Херсон. Стала складати їх. Це розлютило чоловіка. Він схопив каністру з бензином, хлюпнув на речі, потрапило й на жінку, і чиркнув сірником. Усе це відбувалося у залі. Донька Валерія спала в спальні, а син був тут же, в залі, в манежі. Коли одяг на Марині загорівся, вона вискочила з хати. Чоловік облив її водою, щоб загасити. Потім вона побігла за донькою. А Олежик був у кімнаті, де горіло.

Повз будинок, з якого валив дим, їхали люди з Чернігова на Бреч Корюківського району. Одного з чоловіків, котрі зупинилися, облили водою, і він кинувся у будинок, через вікно подав обгорілого хлопчика. Від болю дитина сильно кричала. Як потім встановили медики, у малюка було обпечено 90 відсотків тіла. Він помер другого грудня у лікарні. У Марини було 10 відсотків опіків.

Доки медики боролися за життя Олега, Сергій Пилипенко брехав поліціянтам, що загорілося від груби. Насправді дрова в грубі були цілі. А ще правоохоронці знайшли п’ятилітрову каністру з-під бензину.

8. Тримали доньку на цепу

Восьмирічну Поліну з села Горбове Куликівського району батько Олег Скидан пристебнув ланцюгом до полика. Було це влітку 2015 року. Звільнила дитину тодішній сільський голова Оксана Трикашна, яку покликав сусід.

На цеп дівчинку посадили, аби з дому не втікала. Дитина не хотіла бути поруч з постійно п’яними батьками. Спочатку врятоване дитя відвезли до райлікарні. Згодом Куликівський суд вирішив відібрати дитину без позбавлення прав і відправити у Центр соціально-психологічної реабілітації. Бо мати і батько з Росії і жили тут без документів. Чоловіка депортували до Російської Федерації. Матір 45-річну Ірину Воронцову до Сосниці забрала тітка, згодом взяла і Полінку. Коли документи були готові, мати з донькою виїхали до Росії. Певно, тепер там Полінку садять на ланцюг.

9. У 23 градуси морозу покинула шістьох дітей у холодній хаті

У лютому цього року, коли були великі морози, 27-річна Світлана Штирбу з села Веселе Куликівського району покинула шістьох дітей у холодній хаті. Найстаршому — 10 років, найменшому — рік і три місяці.

На всіх залишила невеличку каструльку макаронів і півхлібини. І повіялася до милого, який вже жив у іншої. Там з ними випила, з колишнім чоловіком переспала. А діти дві доби сиділи самі у замкнутій хаті, замерзлі і голодні. Через вікно старший кликав на допомогу. Сусідка побачила і заявила у соцслужби. Дітей забрали до лікарні. Якби ще добу просиділи самі, хто знає, що було б, на ніч прогнозували мінус 23 градуси.

Після рішення суду про відібрання дітей без позбавлення батьківських прав 7-річного Дениса, 6-річного Руслана, 5-річну Ніку і 3-річного Назара відправили до центру реабілітації. Найменшого Віталика — до Прилуцького будинку дитини. Найстаршого Данилка (від першого шлюбу) забрав до себе батько. А Світлана знову гуляє, рідко в село заглядає.

10. Після удару вітчима у 11-річного Владика розірвалася селезінка в кількох місцях

12 січня цього року колегія суддів палати у кримінальних справах Апеляційного суду області оголосила вирок 26-річному Тарасу Креті з Веприка Бобровицького району — шість років тюрми.

19 березня минулого року в місті Бобровиця вдома він так «заохочував» пасинка 11-річного Влада Пащенка робити домашнє завдання, що в кількох місцях розірвалася селезінка. Відкрилася внутрішня кровотеча. Операція тривала півтори години. Орган видалили.

24 липня минулого року Бобровицький районний суд виніс вирок: три роки позбавлення волі за нанесення умисного тяжкого тілесного ушкодження. Суд дав нижче нижчої межі, враховуючи каяття, малолітню дитину (у матері Влада Вікторії Крети і Тараса спільна донька Арінка, їй 2,5 року).

Та прокуратуру м’який вирок кату не задовольнив. Обвинувачення знайшло докази, що це не перша відбита Тарасом Кретою селезінка. Він уже був раніше судимий за аналогічний злочин. Батько Влада наголосив, що після отриманої травми хлопчик переніс дві операції, постійно лікується, став гірше вчитися. До того ж на суді виплило, що Тарас і раніше бив хлопчика.

І таких історій по області десятки, не встигаємо всі описати. Щоб не доходило до убивств, сусіди, односельці, сигналізуйте в поліцію, у служби, журналістам.

Підготувала Валентина Остерська, тижневик «Вісник Ч» №43 (1693), 25 жовтня 2018 року

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь