В Україні 2 листопада оголошено днем пам’яті. З чим це пов’язано

 

 

 

 

Від батуринської трагедії минуло 310 років.

Вони підло увірвалися до гетьманської столиці. І почали убивати жінок, дітей і літніх людей. Усього перебили понад 7 тисяч мирних жителів. Так 310 років тому з українцями вчинили московські війська. Вони фактично знищили Батурин. Так цар Петро І хотів помститися гетьману Мазепі за зраду.

Про це йдеться в сюжеті програми “Сніданок з “1+1”.

Глибока осінь 1708 року. Московський цар веде бої зі шведським королем і наказує українському гетьману Мазепі надіслати свої війська на підмогу. Мазепа відмовляється. Натомість стає на бік короля Швеції Карла ХІІ.

Засліплений помстою Петро І віддає наказ генералу Меншикову будь-що захопити гетьманську столицю Батурин і знищити її.

25 тисяч московських військових штурмували фортецю Батурин. Місто тримало натиск і, можливо б, уціліло. Якби зрадник не показав ворогу таємний хід усередину фортеці.

2 листопада 1708 року московські війська підступно увірвалися до Батурина з тилу. І жорстоко перебили понад 7 тисяч мирних жителів, включаючи жінок із немовлятами. А ще стільки ж військових. За свідченням шведського історика Фрікселя, генерал Меншиков наказав розіп’яти трупи козаків на плотах і пустити їх річкою Сейм. Так московський генерал хотів залякати усе населення Гетьманщини.

Про страшну розправу писали навіть французькі газети. Батуринську трагедію закордонні видання описали як “Страшна різанина”, “Вся Україна в крові”, “Жінки і діти на вістрях шабель”.

Джерело: ТСН

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь