Яких інфекцій варто боятися батькам ніжинських школярів?

 

 

 

 

За інформацією головного лікаря ЦМЛ Олександра Костирка, цього року в інфекційному відділенні Ніжинської міської лікарні проліковано 18 хворих на кір: 13 дорослих та 5 дітей. Серед захворілих дітей – 4 жителі Ніжина: 2 з неорганізованих груп, 2013 та 2018 р. н.; 2 учнів четвертого класу ЗОШ №9 та сьомого класу ЗОШ №10.

На сьогодні в відділенні знаходиться 5 хворих на кір: 3 дорослих та 2 дітей. Наразі проводяться спостереження за учнями школи №10. Хворих серед контактних дітей не виявлено. Діти, які підлягають щепленню проти кору, направлені до кабінету щеплень Ніжинського центру первинної медико-санітарної допомоги, повідомляє Ніжин Правда ТУТ.

На 4 листопада в інфекційному відділенні ЦМЛ перебуває 3 хворих на ротавірусну інфекцію.  Загалом, у 2018 році в лікарні було проліковано 76 хворих на ротавірус.

З 27 грудня 2017 по 2 січня 2018 р. зареєстровані спалахи ротавірусної інфекції в дитсадку №12 – 5 дітей, а з 22 по 28 березня – у дитсадку №13 (4 дітей). Зараз, як каже Костирко, реєструються поодинокі випадки ротавірусу як в організованих, так і неорганізованих групах. В цілому епідемічна ситуація по місту стабільна. Особливо небезпечних інфекцій в Ніжині не виявляється.

Минулого місяця, за словами начальника Ніжинського міськрайонного управління Держпродспоживслужби Віктора Рафальського, зафіксовано поодинокі випадки інфекційних захворювань на гастроентерит, ентероколіт серед школярів та дошкільнят. 1 випадок гепатиту А в одній із місцевих шкіл.

Гастроентероколіт зареєстрували в ЗОШ №10, №7, №2, №1. Загалом, у 8 учнів.

На сьогодні “Держпродспоживслужбою” проводяться заходи з недопущення виникнення будь-яких інфекційних захворювань.

Довідка:

Гастроентероколітом називається захворювання, при якому одночасно в шлунку, товстому й тонкому кишечнику відбувається запальний процес. Найчастіше запалення поширюється на інші органи травлення. Гостра форма гастроентероколіту виникає раптово й бурхливо розвивається. Найчастіше недуга супроводжується нудотою, діареєю, рясною блювотою. Проявляються сильно виражені ознаки інтоксикації організму: висока температура, слабкість, головний біль, запаморочення, озноб, іноді навіть непритомність. Симптоми проявляються в перші години ураження організму токсинами або через два дні.

Захворювання може виникнути в зв’язку з пониженням імунітету, ураженням організму інфекцією, вживанням у їжу недоброякісних продуктів, у яких були присутні хвороботворні бактерії й мікроорганізми, палінням, зловживанням алкоголем. Основними збудниками гастроентероколіту є стафілокок, кишкова паличка, іерсінія, ротавірус, сальмонела та інші віруси.

Гепатит А, який дехто більше знає як “хвороба Боткіна” чи жовтуха – гостра інфекційна хвороба з ураженням печінки, що потрапляє в організм людини шляхом споживання їжі або води, забрудненої інфікованими випорожненнями.

Підчепити гепатит А можна через немиті руки, погано оброблену їжу, спільний посуд та інше. Інфікування також можливе шляхом близького контакту з хворим. Зазвичай в дітей непомітно симптомів, але вони можуть інфікувати інших. У групі ризику – діти та люди з високим ризиком інфікування гепатитом, яким ще не зроблено щеплення.

У більшості випадків захворювання перебігає майже або зовсім безсимптомно, особливо – у дітей та молодих людей. Час між інфікуванням та появою симптомів складає від 2 до 6 тижнів. Якщо симптоми з’являються, вони зберігаються протягом 1-4 тижнів.

Спостерігаються такі симптоми захворювання на гепатит А:

– гарячка (перші 3 дні хвороби);
– слабкість;
– зниження апетиту;
– жовтяниця (жовтіє шкіра і навіть очі, темніє сеча, кал знебарвлюється);
– блювання;
– біль у животі;
– гостра печінкова недостатність (рідко).

Перехворівши один раз на гепатит А, людина набуває імунітет проти інфекції також на все життя. Найефективнішим способом попередження гепатиту А є вакцинація, яка захищає людину від інфікування протягом усього життя. Також важливо ретельно мити руки та правильно готувати їжу.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь