Рада підвищила штрафи за “євробляхи” у десятки разів

 

 

 

 

Штрафи почнуть діяти за півроку після набуття чинності змін до Податкового кодексу, які були ухвалені раніше цього ж дня.

Верховна Рада ухвалила зміни до Митного кодексу, якими встановлюються більші штрафи за незаконне користування нерозмитненими автомобілями.

За відповідний законопроект №8488 у другому читанні та в цілому проголосували 245 депутатів, 2 висловилися проти.

Зокрема, сьогодні за перевищення строку користування авто у режимі транзиту більш ніж на 10 діб штраф складає 8500 гривень. Згідно зі змінами (стаття 470), штрафні санкції за перевищення строку від 10 до 20 діб становить 8500 гривень, від 20 до 30 діб – 85 тисяч гривень, більш ніж на 30 діб (а також за втрату чи розкомплектування транспортних засобів) – 170 тисяч гривень або їх конфіскацію за рішенням суду.

Крім того, у статті 481 йдеться про штраф за порушення терміну перебування автомобіля в режимі тимчасового ввезення (1 рік) на рівні 17 тис. грн в разі перевищення терміну на 10-20 діб, 85 тис. грн – 30 діб, понад місяць – 170 тис. грн або конфіскація.
Ухваленим документом також вносяться зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення, де у статті 121 запроваджується штраф за незаконне користування “євробляхою”. Перший штраф складатиме 8500 гривень, а повторний протягом року – 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого.

Норми щодо штрафів набудуть чинності за півроку (180 днів) після набуття чинності змін до Податкового кодексу, які були ухвалені на ранковому засіданні цього ж дня.

“Зазначене дасть змогу для транспортних засобів з іноземною реєстрацією в межах чинного законодавства завершити відповідні митні режими та ввести їх за новими правилами”, – наголосили автори змін у пояснювальній записці.

Розмитнити куплені за кордоном автівки відтепер буде дешевше. Працювали депутати дві доби під гучні протести “євробляхерів”. Вони заблокували урядовий квартал і не роз’їжджалися, навіть уночі. За подіями в сесійній залі мітингарі стежили, увімкнувши на вулиці трансляцію. Втім, коли почули, що депутати таки дали зелене світло розмитненню їхніх авто, геть не зраділи.

Також ухвалені зміни надають повноваження співробітникам Нацполіції зупиняти водіїв на “євробляхах” для перевірки права управління автомобілем і законність переміщення дорогами України.

Для пришвидшеного обміну даними буде створено єдину базу “євроблях”, доступ до якої матиме Митна служба, Державна прикордонна служба і Нацполіція.

Крім того, документ встановлює, що митне оформлення автомобілів може здійснюватися у будь-якому органі доходів і зборів України.

Джерело: ТСН

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь