В Україні молочні продукти на 20% дорожчі ніж у Польщі

У жовтні в Україні на 1-2% подорожчали молочні продукти – ціни зросли через сезонне зменшення пропозиції молока. До того ж наразі вітчизняна “молочка” коштує на 20% дорожче, ніж у Польщі чи Литві, розповів Gazeta.ua Олексій Дорошенко, директор асоціації постачальників торговельних мереж.

За його словами, до кінця року молочка додасть ще 2% до вартості. Зараз літр молока в середньому продають по 22,4 грн. Кисломолочні сири — 90,3 грн/кг, сметану — 53,1 грн/кг, вершкове масло – 183,5 грн/кг, свідчать дані Держстату.

“В Україні 73% молока надходить від населення. Водночас ціна у регіонах відрізняється. Найдорожчі молочні продукти продають на Херсонщині, Черкащині, Полтавщині та місті Києві. Найдешевші У Житомирській, Рівненській та Сумській областях. Ціни найвищі там, де найменша пропозиція молока.

Так, за останній рік активно скорочується поголів’я корів у Полтавській області. У центральних районах навпаки зростає кількість ферм. Крім того, на ціну впливає конкуренція серед переробників”, – каже Олексій Дорошенко.

Крім молочки у жовтні на 2% подорожчав хліб пшеничний із борошна першого ґатунку, всі інші сорти хлібу додали по 1%. На 6% зросла ціна на пшоно. Пшеничне борошно додало 4%, манка та яйця – 3%, ячмінна крупа і макарони – 2%, рис – 1%. Не змінилась вартість соняшникової олії. Гречка та цукор подешевшали на 5 і 1% відповідно.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь