Вчені з’ясували, що для довгого життя людини партнер в шлюбі важливіше, ніж генетика предків

Американські генетики прийшли до висновку, що тривалість життя лише на 10% зумовлена ​​генетичними факторами, решта залежить від способу життя або схильності вибирати партнерів, за схожим фенотипом. Результати досліджень опубліковані в журналі Genetics.

Деякі вчені вважають, що схильність до деяких хвороб успадковується, а деякі гени впливають на процес старіння. Більш ранні дослідження говорять, що “успадкована” тривалість життя становить 15-30%.

Однак в цих роботах вчені аналізували кореляцію тривалості життя у кровних родичів. Але автори інших досліджень показали, що тривалість життя пов’язана не з генетичними факторами, а з однаковими умовами життя або з вибором партнера, схожого за психологічними, соціально-демографічними характеристиками і / або за зовнішніми ознаками.

Вчені з дослідницької компанії Calico Life Sciences, яка займається вивченням процесів старіння, і Ancestry – компанії, яка займається аналізом ДНК і на його основі складає генеалогічні дерева своїх клієнтів, впритул наблизилися до розгадки в цьому питанні.

Вчені під керівництвом Кетрін Болл і Грехема Рубі використовували базу даних, що містить 54 мільйони родоводів, в яких містилася інформація про 6,4 мільярда чоловік. Вони прибрали з неї повторювану інформацію та інформацію про ще живих людей, а також зв’язали родоводи між собою. В результаті вийшло генеалогічне древо 406 мільйонів чоловік, які доводилися один одному або кровними родичами, або подружжям. Дослідники зробили гігантський родовід анонімним і аналізували тільки роки народження і смерті, місце народження і власне родинні зв’язки.

Дослідники проаналізували “успадковану” тривалість життя у кровних родичів (рідних і двоюрідних братів і сестер), що народилися в 1800-1920 роках, і отримали оцінку в 20-30%, яка була схожа на результати попередніх досліджень. При цьому кореляція між братами і сестрами різної статі іноді не перевищувала 15%.

Потім автори роботи вивчили кореляцію тривалості життя у подружжя і з’ясували, що вона була вищою, ніж у братів і сестер різної статі.

Кореляція тривалості життя для рідних братів і сестер (фіолетовий графік) і подружжя (помаранчевий графік) Фото: G.Ruby et al./Genetics, 2018

Висока взаємозв’язок тривалості життя у подружжя може бути викликана або однаковими умовами життя, або з вибором схожого на себе партнера.

Щоб з’ясувати, який із цих факторів впливав на кореляцію, дослідники проаналізували кореляцію в когортах людей, які не пов’язані кровною спорідненістю і зазвичай не живуть в одному будинку і в однаковому оточенні – зовиць (сестра чоловіка), діверів (брат чоловіка), шуринів ( брат дружини) і своячок (сестра дружини).

Виявилося, що в цих когортах кореляція була іноді вдвічі вище, ніж у кровних родичів. Це, на думку дослідників, свідчить про суттєвий вплив ассортативності на кореляцію тривалості життя. У людей, що народилися в 1800-1920 роках, “успадкована” тривалість життя трималася на рівні 6-7%, і рідко піднімалася до десяти відсотків.

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь