Яке місце займає Ніжин у Рейтингу прозорості інвестиційного сектору

12 листопада в Ніжині відбулася презентація Рейтингу прозорості інвестиційного сектору міст України, на яку було запрошено представників міської влади, працівників міськради та активістів. На заході були представлені результати дослідження, проведеного у сотні найбільших міст України і в якому Ніжин зайняв 39 місце. 6,5 балів з 20 можливих наше місто отримало за прозорість інвестиційного сектору за методологією Transparency International Україна. Такий рейтинг для міст України є дуже важливим, адже від нього залежить інвестиційний клімат на території певної громади, а це, звісно, розвиток та покращення життя населення в цілому.

Характеризуючи стан з прозорістю інвестиційного сектору в Ніжині, координаторка програми «Прозорі міста» у Transparency International Катерина Цибенко зазначила: «В рейтингу інвестиційної прозорості Ніжин здобув бали за індикатори, що стосуються регуляторної політики, оприлюднення інформації про об’єкти інвестування та інженерні мережі біля них, інформацію про співпрацю з міжнародними організаціями. Щоб піднятися в рейтингу, Ніжину треба попрацювати над запровадження електронних аукціонів для продажу прав на розміщення сезонної торгівлі, підключитися до Платформи ефективного регулювання, оприлюднити інформацію про підприємців у виконкомі, оприлюднити індикатори виконання стратеги міста».

Заступник міського голови Григорій Олійник в ході обговорення зазначив: «Рейтинг прозорості інвестиційного сектору – це інструмент створення здорової конкуренції серед міст та побудови тісної співпраці влади, бізнесу та громади. Ніжин посів 39 сходинку в рейтингу. Цей рейтинг показав нам, що ще потрібно запровадити чи змінити для того, щоб інвесторів у місті було більше. У напрямі збільшення прозорості Ніжин працює і на сьогоднішній день інструменти для досягнення всіх цих цілей маються. Міська рада прийняла відповідні положення і має відповідні рішення. Наприклад, ми маємо електронні додатки, такі як «Відкритий бюджет», завдяки якому можна прослідкувати останні платіжки та направлення бюджетних коштів. Також у нас є «Громадський бюджет», завдяки якому громада Ніжина втілює важливі проекти задля покращення життя міста. Якщо говорити про відкритість міського голови, то – це петиції, які набравши відповідну кількість голосів потрапляють на розгляд і по більшості, можна прослідкувати, прийняті позитивні рішення. У питанні прозорості роботи депутатського корпусу – трансляція сесії міськради онлайн. Щодо депутатських комісії, то на офіційному сайті маються детальні протоколи засідань. Проте, питання в громади до влади залишаються і ми намагаємось дати на них відповіді.  Деякі з індикаторів, як рішення регуляторних актів міської ради та виконавчого комітету, співпраця з міжнародними організаціями отримали гарні показники, але є і такі, котрі показали наші реальні прогалини у роботі. Тож, ми поставили перед собою чергові завдання і сподіваюся, що невдовзі Ніжин буде як мінімум у п’ятірці лідерів».

Transparency International Україна продовжує працювати над прозорістю у регіонах України і активно мотивувати представників місцевого самоврядування бути більш прозорими. Адже відкритість та прозорість с основними умовами для зменшення рівня корупції.

Підготувала Марина Волинець

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь