Ніжинська пам’ятка архітектури: релігійній громаді чи “Лисянському”?

 

 

 

 

Раніше наше видання вже висвітлювало інформацію про перенесення Державного архіву з історичних споруд Ніжина: церкви святого Іоанна Богослова, Троїцької церкви 18 століття та будинку священика, в якому народився мореплавець Юрій Лисянський. Так от щодо останнього об’єкту міські депутати мають занепокоєння і обговорили його на постійній депутатській комісії з житлово комунальних питань 14 листопада.

Директор краєзнавчого музею ім. І. Спаського Генадій Дудченко звернув увагу присутніх, що оскільки Державний архів буде перенесено, відповідно храмова споруда церкви святого Іоанна Богослова буде передана у власність релігійної громади. Проте, колишній будинок священника, що знаходиться поряд краще залишити у власності ніжинської громади задля створення там, можливо, у подальшій перспективі музею на честь видатного мореплавця Юрія Лисянського. Для музею – це ідеальне місце, адже саме в цьому будинку народився наш видатний земляк. Поряд знаходиться парк, що названий на його честь. Орім того, в перспективі цей музей може стати ще однією туристичною окрасою міста. Ідею передати будиночок по Богушевича на баланс міста підтримали присутні депутати. Відділу управління культури і туризму було дано доручення підготувати клопотання міськради до Чернігівської облдержадміністрації про передачу даної пам’ятки архітектури на баланс міста у відання ніжинської громади.

Історична довідка про колишні будинок священника:

Кам’яний будинок середини ХVІІІ ст. Використовувася як помешкання священників церкви Іоанна Богослова. У 1773 р. у цьому будинку в родині священника Ф. Лисянського народився видатний мореплавець, дослідник, морський офіцер Юрій Федорович Лисянський, який у 1803-1806 рр. здійснив першу російську навколосвітню подорож на вітрильнику «Нева». Результати подорожі були викладені Ю.Ф. Лисянським у двотомнику «Путешествие вокруг света на корабле «Нева» 1803-1806 гг.».

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь