15 листопада під час чергового засідання виконавчого комітету начальник відділу економіки Ніжинської міської ради Тетяна Гавриш, врахувавши всі надані перевізниками необхідні пакети документів, оприлюднила результати по тарифам на проїзд по кожному маршруту.

«Різниця, в порівнянні із результатами ЧТУ, по кожному маршруту незначна, – каже Тетяна Гавриш. – В результаті маємо наступні тарифи:  по маршрутах №1,2 – більше на 7 коп – 7,82грн; №3,9 – менше на 8 коп – 7,25грн; №4 більше на 5 коп – 7,62грн; №5 менше на 1 коп – 9,28грн; №7 – менше на 8 коп – 9,11грн; №14 – менше на 30 коп – 11,74грн; №15 – менше на 5коп – 5,81грн; №16 – менше на 4 коп – 7,54грн. Загальний тариф з урахуванням всіх опрацьованих матеріалів становить 8,20».

Відділ економіки підтвердив ті ж обрахунки що і подав ЧТУ.

Перший заступник міського голови Григорій Олійник зауважив, що в вирахування тарифу, який отримано із обрахунків ЧТУ та відділу економіки, враховано всі похибки, які були під час обліку пасажиропотоку.

«Тож, говорити про те, що тарифи, подані із обрахунків, є економічно необґрунтованими – не має підстав» – зазначив Григорій Миколайович.

Хотілося б зазначити, що перевізники неодноразово наголошували на тому, що ще жодного разу тариф, який був економічно обґрунтований, не був затверджений виконавчим комітетом.

Згідно оптимізації маршрутної мережі Ніжина, яку подає організація, що здійснювала облік пасажиропотоку міста, деякі маршрути у Ніжині можуть або ж скоротитися, або ж взагалі зникнути. Так, Григорій Олійник вкотре підняв питання логістики маршрутів.

Згідно результатів ЧТУ, маршрути №3,9 – розмежувати та зменшити кількість маршруток на рейсі, №8 – згідно даних, що пропонує ЧТУ – виключити рух по вул.Шевченка (про те, це призведе до нерентабельності маршруту). Хоча ФОП Супруненко, що надає послуги по перевезенню пасажирів по маршруту №8, наголошував на тому, що не збирається поновлювати договір на перевезення, оскільки маршрут вже давно є нерентабельним та збитковим. Тож, міська рада вирішила не враховувати пропозиції ЧТУ по даному маршруту, та залишити рух без зміни, аби не призвести до ситуації яка склалася із маршрутом №13, який на разі також є збитковим та нерентабельним. Що стосується маршруту № 13 – ЧТУ пропонує взагалі зняти цей маршрут. Про те, Григорій Миколайович наголосив на тому, що це єдиний маршрут, який забезпечує транспортне сполучення Ніжина та Мигалівки, і є неприпустимим скасовувати рух транспорту по даному маршруту. Міська влада не може допустити таких радикальних кроків і всебічно веде розмови із перевізниками аби зберегти рух маршруток по даному напрямку шляхом скорочення кількості рейсів.

В ході обговорення ситуації, що склалася на ринку перевезень у Ніжині, перший заступник міського голови Григорій Олійник зауважив, що хоча на даний час у місті «в повітрі зависли» маршрути №11, 12, 13 і бажаючих приймати участь у конкурсі на перевезення по даних маршрутах поки що не має, про те ведеться розмова про те, аби маршрут № 13 здійснював перевезення пасажирів із сіл Кунашівка, Паливода та Наумівське. У світлі останніх подій найближчим часом до територіальної громади міста Ніжина приєднаються територіальні громади сіл Кунашівка, Паливода та Наумівське, в результаті чого буде утворено Ніжинську міську об’єднану територіальну громаду. А згідно постанови Кабміну, яка чітку формулює організацію пасажирських перевезень на території ОТГ, перевізники, що надають послуги по перевезенню пасажирів по місту, мають право надавати послуги по перевезенню і по території громади.

Тобто мова йде про те, аби продовжити курсування цього маршруту до даних населених пунктів. До того ж, жителі сіл неодноразово наголошували на тому аби із Ніжина транспорт курсував через їх села.

Обговорюючи питання тарифу на проїзд та враховуючи аспект доцільності такого тарифу в стінах міської ради неодноразово говорили про те, аби в маршрутках були встановлені валідатори та GPS-навігатори, що дасть змогу точно вираховувати і кількість пасажирів, і кількість пільговиків та учнів, і кількість та відстань рейсів, що здійснював той чи інший транспорт.

Хоча варто було б зауважити, що  облаштування маршруток такими новітніми технологіями вартуватиме для пасажира додаткових 7% від вартості квитка.

Прийняття тарифу, який є економічно обґрунтованим потягне за собою для перевізників значну відповідальність перед громадою. Як зазначив міський голова Анатолій Лінник, із перевізниками буде укладено меморандум, де буде чітко зазначено термін оновлення міського транспорту, який саме має бути цей транспорт (низькополі автобуси, валідатори, GPS-навігатори), вартість проїзду.

До того ж формуються умови конкурсу на нічні перевезення по місту.

Тож, чи чекати ніжинцям найближчим часом новий економічно обґрунтований тариф, нові маршрути та новий транспорт побачимо згодом. Про те, залишити все як є не вийде ні у міської ради, ні у перевізників.

Вікторія Коломійченко для NiznynNews