Які зміни чекають на ніжинських учнів та студентів при здачі ЗНО?

 

 

 

 

Підготовка до зовнішнього незалежного оцінювання уже вийшла на фінішну пряму – Міністерство освіти та науки видало кілька наказів щодо проведення тестування, затвердило дати, не обійшлося і без змін. Вони цьогоріч торкнуться не лише випускників шкіл, а й учнів та студентів коледжів і технікумів. Про все, що потрібно знати майбутнім учасникам ЗНО, під час брифінгу в Чернігівській облдержадміністрації повідомила журналістам директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

 

– Реєстрація для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні триватиме з 5 лютого до 25 березня 2019 року. Додаткового тижня для перереєстрації документів, як це було раніше, наступного року не буде. Отож випускники мають вкластися у встановлені терміни, – зазначає Світлана Сакаєва. – Основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання почнеться 21 травня тестуванням з математики і завершиться 13 червня тестуванням з хімії. Додаткова сесія передбачається з 26 червня до 12 липня.

Як і торік, на ЗНО винесено 11 предметів: математика (21 травня), українська мова і література (23 травня), німецька, французька та іспанська мови (27 травня), англійська мова (28 травня), фізика (ЗО травня), історія України (4 червня), біологія (6 червня), географія (11 червня), хімія (13 червня). Другий рік поспіль серед цього переліку немає російської мови.

Кожен учасник матиме змогу скласти тест не більше, ніж з чотирьох предметів. При цьому результати ЗНО з трьох предметів зараховуватимуть як результат державної підсумкової атестації для отримання шкільного атестата.

– Випускник загальноосвітнього навчального закладу для отримання документа про середню освіту (атестата) має скласти три предмети: українська мова і література – обов’язковий для всіх, другий – на вибір учня – математика або історія України і третій – на вибір із тих 11, що лишилися. Може бути поєднання математики та історії України. Четвертим можна обрати той предмет, який потрібний для вступу у вищі навчальні заклади,
– пояснює директорка Київського регіонального центру оцінювання якості освіти Світлана Сакаєва.

Для вступу абітурієнти зможуть подавати свої сертифікати ЗНО за три роки – 2017, 2018, 2019, окрім іноземної мови. Через те, що торік запровадили аудіювання, дійсними будуть сертифікати 2018 та 2019 років.

Абітурієнти матимуть право подати до семи заяв (на місця державного та регіонального замовлення) не більше ніж із чотирьох спеціальностей.

Одна з основних новацій стосується студентів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації та учнів закладів професійно-технічної освіти. Для отримання атестата, а його переважно видають на другому курсі, потрібно буде у форматі ЗНО складати українську мову і літературу та математику або історію України на вибір учня, студента чи слухача.

– Зверніть увагу, минулого року була тільки українська мова, тепер же додаємо два предмети, а третій будуть складати у себе в навчальному закладі, – акцентує Світлана Сакаєва. – Але наказ Міністерства освіти прописує третій предмет на вибір студента, слухача, учня, а не на вибір коледжу чи училища, як було раніше.

Окрім того, другу спробу матимуть студенти коледжів, які торік під час складання ЗНО з української мови отримали незадовільні оцінки – 1, 2, 3. Такий низький результат не дає право продовжити навчання. Тому якщо і нинішнього року ЗНО буде провалене, таких студентів, навіть попри оплату навчання, відрахують з коледжів.

Ще одна новація – запровадження мінімального рівня балів. Торік таку планку у 150 балів ввели медичні виші, а цьогоріч її запровадили й інші заклади. Так, щоб навчатися на спеціальностях право, фармація, публічне управління та міжнародні відносини, конкурсний бал не може бути нижчим 130 з кожного предмету.

Наступне нововведення зацікавить тих, хто мріє стати лікарем. Щоб вступити у медичний виш, доведеться складати іспит з математики або фізики. Перший обов’язковий предмет – українська мова, другий – біологія або хімія на вибір.

Особи з порушенням зору матимуть можливість скласти зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літератури, математики, історії України та біології. Завдання будуть надруковані рельєфно-крапковим шрифтом Брай-ля. За словами Світлани Сакаєвої, у 2019-му опробовуватимуть (під час додаткової сесії) технологію проведення ЗНО для осіб із глибокими порушеннями зору, яка передбачає використання комп’ютерної техніки та спеціальних програмних засобів для сліпих і слабо-зорих людей.

У 2018 році в нашій області для участі в ЗНО зареєструвалося 8500 осіб. У 2019-му, за попередніми прогнозами, тестуватимуться майже 8000, з яких приблизно 5400 учнів шкіл.

Лариса Галета, «Деснянка» №45 (730) від 15 листопада 2018

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь