На Чернігівщині завершився спільний піротехнічний тренінг від американських колег-саперів

 

 

 

 

20 листопада завершився навчальний тренінг з підготовки національних операторів України (саперів) 1-го рівня EOD з гуманітарного розмінування, а саме, зі знешкодження та знищення вибухонебезпечних предметів для піротехніків ДСНС із залученням експертів та інструкторів із розмінування Штабу командування Збройних сил США в Європі. Тренінг проходив на базі 8-го Навчального центру Держспецтрансслужби Міністерства оборони України у м. Чернігові.
Протягом 17 днів піротехніки з Рівненської, Хмельницької, Черкаської, Чернігівської областей та м. Києва, а також фахівці з Держспецтрансслужби та Збройних сил України навчалися, як користуватися надсучасним спецобладнанням для пошуку та знешкодження вибухонебезпечних предметів. Спершу рятувальники пройшли теоретичний курс, а далі отриманні знання закріпили на практиці. Для цього у навчальному центрі були облаштовані три пошукові локації, що імітують особливості ґрунту: піщаний, кам’янистий та чорнозем. Необхідно було виявити сховані іноземними інструкторами різні вибухонебезпечні предмети на відкритій території, в будівлі та споруді. Завдання були максимально наближеними до реальних умов роботи. Новим стало пошукове спецобладнання, за допомогою якого потрібно було виконати місію. Рятувальники пояснюють, що нові металошукачі набагато чутливіші від тих, що нині є на озброєнні. Вони дозволяють чіткіше визначити місцезнаходження вибухонебезпечного предмета.
Останнім етапом тренінгу стало нагородження дипломи міжнародного рівня та вручення обладнання. Сучасні металодетектори, комплекти для гуманітарного розмінування та набори навчальних макетів вибухонебезпечних предметів роз’їдуться областями, а дипломовані спеціалісти, що пройшли тренінг, навчать ними користуватися своїх колег.
Начальник 8-го навчального центру Держспецтрансслужби Міністерства оборони України полковник Андрій Лагутін у вітальному слові подякував американським колегам та представникам Посольства США в Україні за співпрацю і висловив впевненість у подальший плідній співпраці у піротехнічній галузі.
Американські фахівці-інструктори в свою чергу подякували за позитивний досвід роботи в України та відзначили, що наші сапери мають високу теоретичну підготовку та вправно використовують спецобладнання під час практичних відпрацювань.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь