Держава повертає гроші: що таке податкова знижка і як її отримати

Українці можуть повернути з держбюджету податки, які сплатили з зарплати

Українці можуть повернути податки, сплачені до бюджету. Держава бере із зарплати кожного офіційно працюючого 18% прибуткового податку. Саме їх Фіскальна служба може віддати назад.

Це називається податкова знижка.

Навчання, іпотечний кредит, покупка житла і навіть внески до приватного пенсійного фонду. За все це Фіскальна служба повинна повертати гроші. Однак українці мало про це знають і практично не користуються можливістю.

Як і за що можна отримати свої податки назад, розбирався сайт “Сегодня”.

Від приватного садка до ВНЗ

Освіта – одна з підстав отримати податкову знижку. Якщо дитина навчається в приватному дитячому садку або школі, то батьки можуть отримати повернення податку. Те ж саме і при навчанні на контракті в ПТУ чи вузі.

Однак, є одне “але”. Людина повинна працювати офіційно, оскільки податкова знижка – це повернення частини сплаченого роботодавцем прибуткового податку з офіційної зарплати. Тому підприємці і ті, хто оформлений за цивільно-правовим договором, не можуть отримати повернення податку. Отримати гроші можна тільки за навчання в Україні. Для цього треба мати договір з навчальним закладом та квитанції, які підтверджують оплату навчання.

“Право на отримання податкової знижки мають тільки члени родини першого ступеня споріднення, тобто – чоловік, дружина, діти, батьки. Відповідно, якщо платник сплачував за своє навчання, навчання дітей або батьків, він може звернутися до Фіскальної службу для отримання податкової знижки” , – пояснює Діна Дрижакова, адвокат і директор юридичної компанії “Прима Лідер Груп”.

Гроші можна отримати після закінчення податкового року до 1 квітня. Тобто, податкову знижку за навчання 2018 року можна отримати з 1 січня по 1 квітня 2019-го. Якщо декларацію не подати вчасно, знижка втрачається. Враховується календарний рік, а не навчальний. Виходить, один навчальний рік – це два різних податкових.

Для отримання знижки треба піти до Фіскальної служби з паспортом, ІПН, договором на навчання, квитанціями за рік. Там дадуть заповнити податкову декларацію, до неї треба вписати отримані доходи за рік і суму, яку людина заплатила за освіту. Протягом 60 днів гроші повернуть.

“Для отримання податкової знижки на навчання потрібно надати паспорт, довідку про присвоєння ідентифікаційного коду, довідку про зарплату з вказаною сумою нарахованої заробітної плати, суми соціального внеску та суми утриманого податку з доходів фізичних осіб, копію договору з навчальним закладом, копії квитанцій за навчання за звітний календарний рік, документи, що підтверджують ступінь споріднення (свідоцтво про народження дітей, свідоцтво про шлюб і ін.), заяву із зазначенням реквізитів рахунку для перерахування відшкодування”, – додає Дрижакова.

Скільки можна отримати повернення податку? Наприклад, за навчання в університеті з січня по грудень 2017-го батьки студента заплатили 20 тисяч. Податкову знижку може отримати тільки один з батьків або сам студент, якщо він офіційно працює. Держава повертає тільки прибутковий податок, а з суми 20 000 грн – це 3600 грн (20 000*18%).

Податкова знижка на житло

Податкову знижку можна отримати і на іпотечний кредит. Але не на вартість житла, а на суму сплачених банку відсотків за рік.

Щоб мати право на повернення прибуткового податку, потрібно:

  • бути громадянином України;
  • мати номер платника податків (ІПН) або позначку в паспорті про відмову від нього;
  • офіційно отримувати заробітну плату;
  • зареєструвати місце проживання в іпотечній квартирі;
  • задекларувати доходи.

Щоб отримати гроші, треба зареєструватися за адресою житла, придбаного за іпотекою. Якщо будинок будується, то в перший рік, як тільки людина отримала прописку, треба подати декларацію на податкову знижку з наростаючим підсумком за попередні роки сплати відсотків за кредитом. Якщо відсотки за кредитом у валюті, то сума платежів перераховується в гривні за курсом Нацбанку України, який діяв на день сплати відсотків за кредитом.

Податковою знижкою можна користуватися тільки протягом 10 років.

Розмір суми, яку може повернути держава, залежить від площі житла. Так, максимальний метраж – 100 кв. м. Якщо площа більша, до неї застосовується понижуючий коефіцієнт. Щоб його розрахувати, треба максимальну площу поділити на фактичну. Наприклад, якщо квартира площею 120 кв. м, коефіцієнт становитиме 0,83 (100/120). Це означає, що держава поверне податок не на всю суму сплачених відсотків, а тільки 83% від них. Якщо площа купленої квартири менше 100 квадратів, коефіцієнт не застосовується.

Розрахуємо можливу знижку, якщо людина заплатила банку відсотки за кредитом в сумі 50 тисяч грн, а площа квартири 105 кв. м. Офіційний дохід за рік – 40 тисяч грн. Зарплата менше, ніж сума сплачених відсотків. Це означає, що держава поверне прибутковий податок тільки з 40 тисяч гривень. При цьому квартира більше максимальної площі, тому застосовується коефіцієнт 0,95. Тоді 40000*0,95 = 38 000 грн – саме з цієї суми розраховуватиметься повернення податку: 38000*0,18 = 6840 грн.

Пенсія від приватного фонду

Також держава повертає податок тим, хто робить внески до приватних пенсійних фондів. Це повинно стимулювати українців не сподіватися тільки на одне джерело пенсії.

Однак і тут є ліміт. Держава готова повертати прибутковий податок з внеску не більше 2240 грн. А якщо внески робляться на користь членів родини (батьків, братів, сестер, дітей), податок повертається з суми не більше 1120 грн.

Наприклад, якщо щомісяця відкладати 1800 грн на пенсію в недержавному пенсійному фонді, то держава поверне 3888 грн (1800*12*18%).

Також в Податковому кодексі передбачено повернення податку за лікування. Однак він запрацює тільки, коли в Україні запуститься обов’язкове медичне страхування. Наразі конкретної програми з впровадження медстрахування в Україні немає.

Резюмуємо – щоб оформити податкову знижку, треба звернутися до найближчого підрозділу Державної фіскальної служби. Там же зобов’язані безкоштовно роз’яснити, як отримати повернення прибуткового податку.

Джерело: topkyiv.info

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь