Ніжинський педіатр про необхідність щорічної туберкулінодіагностики дітей

 

 

 

 

Туберкульоз – одне із небезпечних захворювань для людини .

Коли в соціумі проходять довгі та складні соціально – економічні процеси , які призводять до постійних стресів , незбалансованому харчуванню , депресії – різко порушуються захисні механізми в організмі людини . Імунна система немає можливості боротися із збудниками інфекцій.

Люди різного віку чутливі  до туберкульозної палички , а діти особливо.

За 10 місяців 2018 року в нашому місті відмічається ріст захворюваності на туберкульоз в 2,5 разів . Зареєстровано 38 випадків первинної захворюваності .

Туберкульоз може вражати багато органів – легені , очі , нирки , кісткову  систему . Зараження проходить різними шляхами  .

Не забувайте , що захиститися від інфікування дуже складно . Іде людина по вулиці і не підозрює скільки паличок туберкульозу гніздиться в пилу  , особливо в містах де знаходяться люди без постійного місця проживання .

Тільки щеплення проти туберкульозу  в перші дні життя дитини , ( ще коли вона  знаходиться в пологовому будинку ) захистить людину від біди .

Але пройде час після щеплення і потрібно перевірити чи все в порядку у дитини , для цього проводиться туберкулінодіагностика  тобто реакція Манту .

Пробі Манту більше 100 років . Туберкулін був винайдений у 1880 році німецьким лікарем Робертом Кохом , який відкрив мікобактерію туберкульозу , названу на його честь . Спочатку туберкулін наносили на спеціально ушкоджену для цього шкіру. В 1907 році австрійський лікар К.Пірке запропонував свій спосіб наносити на шкіру подряпину спеціальною сталевою перинкою ( скарифікатором ) і капати на неї діагностичну речовину  – туберкулін . А трохи пізніше французький лікар Манту запропонував внутрішньошкірне введення туберкуліну на , яке перейшли з 1909 року .

Дорослому населення проводять флюродіагностику , а дітей захищають від надмірного  опромінення і обстеження  проводять за допомогою туберкуліну . Туберкулінодіагностика повинна проводитися 1 раз на рік з 4-х до 15-ти років.

Пам’ятайте шановні батьки , що любов до дитини заключається не тільки в жалю а і в здоровому та чіткому розумінні , що їй необхідно .

Попереджений – озброєний .

Здоров’я Вам всім .

 

 

Міський педіатр

В.Т. Карабут

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь