Кір атакує: на Ніжинщині за останній рік зареєстровано різкий спалах захворюваності на кір (відео)

 

 

 

 

Ніжинський міськрайонний відділ ДУ «Чернігівський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляє, що по Ніжину та Ніжинському району в 2018 році зареєстровано різкий ріст захворюваності на кір. Так, за 11 місяців 2018 року по  Ніжину зареєстровано 105 випадків захворювання на кір (інтенсивний показник – 147,0 на 100 тисяч населення), серед них 39 осіб (37,1%) це діти до 17 років. Госпіталізовано в інфекційне відділення НЦМЛ ім. М. Галицького – 92 особи (87,6%).

В Ніжинському районі за 11 місяців 2018 року зареєстровано 38 випадків захворювання на кір (інтенсивний показник – 138,9 на 100 тисяч населення), серед них 17 осіб (44,7%) це діти до 17 років. Госпіталізовано в інфекційне відділення Ніжинської ЦРЛ – 35 осіб (92,1%).

В травні 2018р. зареєстрований спалах кору серед підопічних Ніжинського дитячого будинку-інтернату, коли захворіло 12 осіб, в тому числі 1 дитина, а по Ніжинському районі в квітні-травні 2018р. було зареєстровано 2 спалахи кору: перший сім’я з с. Хомівка (захворіло – 7 дітей), другий в Безуглівському НВК «ЗНЗ-ДНЗ» І-ІІІ ст. (захворіло – 6 дітей).

До 2018 р. випадки захворювання на кір по Ніжинському району не реєструвались протягом останніх 5-ти років, а по Ніжину останні випадки захворювання були в 2006р. Основна причина різкого росту захворюваності на кір – низький відсоток охоплення профілактичними щепленнями населення. Щоб зупинити поширення хвороби необхідно, щоб рівень вакцинації населення (колективний імунітет) складав не менше 95%. Однак, згідно статистичних даних, протягом останніх років охоплення профілактичними щепленнями дитячого населення проти кору в м. Ніжин складало 44,9% – 74,3%, а в Ніжинському районі  22,3% – 74,55%.

Тож єдиним надійним способом захисту від кору та зупинення поширення даної інфекції є вакцинація. На сьогоднішній день щеплення проти кору, згідно календаря щеплень, проводиться безкоштовно, а лікувально-профілактичні заклади міста та району забезпечені коровою вакциною в достатній кількості.

ЧИМ НЕБЕЗПЕЧНИЙ КІР:

Існує думка, що кір відноситься до легких хвороб, якими краще перехворіти в дитинстві, як вітрянка, наприклад, однак, це не зовсім так. Кір — вірусна інфекція, небезпечна важкими ускладненнями, особливо, для діток до року. Лікування від кору не існує, а ВООЗ досі вважає кір однією з найчастіших причин дитячої смертності в усьому світі.

Збудник кору Measles virus передається від людини до людини повітряно крапельним шляхом. Контагиозность (заразність) вірусу кору наближається до 100%, як у вітрянки — це означає, що зустрівшись з мікробом дитина, у якої немає імунітету, точно захворіє. Вірус кору може поширюватися з потоком повітря на відстань до 400 метрів, не втрачаючи при цьому своєї активності. Правда, вірус не живе довго і гине при кімнатній температурі за 3-4 години, чутливий до УФ випромінюванню і боїться дезинфікуючих засобів.

СИМПТОМИ КОРУ У ДІТЕЙ

Інкубаційний період кору від тижня до двох, але заразним людина стає ще до появи перших симптомів, повідомляє сайт moirebenok.

Перший етап: Раптово підвищується температура до 39-40 градусів.

  • Слабкість, головний біль. Нежить з рясними виділеннями, кашель.
  • Червоніють і сльозяться очі, можливі гнійні виділення.
  • На 3-4 день стан трохи поліпшується, температура знижується.

Другий етап:

  • Через день після поліпшення знову настає погіршення — піднімається температура.
  • Основна ознака, який відрізняє кір — плями Філатова-Коплика, які з’являються на внутрішній частині щік, навпроти корінних молярів. Виглядають як білуваті плями з червоним обрамленням по контуру.
  • Приблизно на 3-4 день з’являється корова висип, спочатку на щоках, за вухами, на шиї, потім на згинах рук і ніг, на пальцях, покриває все тіло дитини.
  • На відміну від висипу при краснусі, корова висип може зливатися. На п’ятий день висип починає бліднути і поступово зникає в тій же послідовності, як і з’являлася.

УСКЛАДНЕННЯ ПІСЛЯ КОРУ

Вірус кору з потоком крові поширюється усіма дитячого тіла, в тому числі, потрапляє в легені, головний мозок, але найчастіше зачіпає очі. Найчастішим ускладненням кору є пневмонія.

Отит.Можливий стеноз гортані (круп). Небезпека для життя представляє коровий енцефаліт.

Коровий кон’юнктивіт. При появі ознак ускладнень як правило призначають лікування антибіотиками, ніколи не давайте ці препарати дитині без призначення лікаря, так ви можете погіршити перебіг хвороби і ускладнити лікування.

ЛІКУВАННЯ КОРУ

Оскільки збудником кору є вірус, як такого лікування від цієї хвороби не існує, саме тому антибіотики не ефективні при кору.

  • Доводиться розраховувати на імунітет дитини, який повинен впоратися з інфекцією.
  • Покладіть малюка в ліжко, провітріть приміщення і забезпечте його зволоження — якщо немає зволожувача, кілька разів на день робіть вологе прибирання.
  • Не змушуйте дитину їсти, якщо вона не хоче, а якщо попросить, їжа повинна бути легкою — печене яблуко, овочеве пюре або пісний супчик.
  • Дитина повинна багато пити, це допоможе знизити температуру і зменшити концентрацію мікробів у крові.
  • Температуру вище 38 градусів можна знизити дозволеними для дітей препаратами (на основі ібупрфена або парацетамолу).
  • Імовірність ускладнень на очі може знизити додатковий прийом вітаміну А, але вітаміни можна приймати тільки після консультації з лікарем

ПРОФІЛАКТИКА КОРУ

У наші дні кір зустрічається досить рідко, завдяки вакцинації — щеплення від кору включена до національного календаря щеплень і роблять її діткам після року в вигляді комплексної вакцини КПК (кір, паротит, краснуха), з ревакцинацією в 6 років.

 

 

 

 

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь