Члени Нiжинського виконкому не підтримали підвищення тарифу на теплопостачання

 

 

 

 

13 грудня на засіданні виконавчого комітету розглядалось питання щодо збільшення тарифу на тепло постачання та. В аргумент здорожчання надання послуг керівник «НіжинТеплоМереж» Любов Ісаєнко зауважила, що з 1 жовтня різко збільшилась вартість газу, електроенергії та холодної води. Разом з тим збільшилась і заробітна плата. Відповідно всі ці показники вплинули на складові тарифу, тож підприємство виносить на засідання виконкому проект рішення про його підвищення.

«Враховуючи збільшення ціни на газ, з листопада підприємство працює в збиток, який складає 3-4 млн. в місяць», – стверджує керівник «НіжинТеплоМереж».
У планах підприємства є підвищити тариф для населення на 25%, для бюджетних установ, оскільки для них зменшена ціна на газ, зменшити на 9,1%.

Тобто, якщо говорити про суми в гривнях, то ціну на опалення для багатоквартирних будинків хочуть підняти з 1613,25 грн./Гкал для будинків з лічильниками та 34,38 грн. за 1 кв. м для будинків без лічильників до рівня 2 040,40 грн./Гкал і 43,49 грн. за 1 кв. м відповідно.

«Ми зараз купуємо газ дорожче, а продаємо по старій ціні, відповідно маємо збитки. Окрім того ми не можемо сплачувати НАК «Нафтогаз України» за спожитий газ за попередній місяць менше, ніж 78 % від загальної суми», – пояснила присутнім Любов Ісаєнко.

Свою думку щодо збільшення тарифу висловив секретар міської ради Валерій Салогуб: «Ніжин лідирує серед інших міст України по підняттю тарифу. Сьогодні дивився інформацію, яка показувала, що коли НКРЄ піднімали тарифи, то інші місцеві органи влади підняли  тариф у розмірі від 12% до 24%. Це 1200, 1400 грн./Гкал, а не 2040,40 грн./Гкал, як хочуть в Ніжині. При таких цінах, де гарантія того, що населення зможе проплатити по новому тарифу, адже підвищення суттєве. Як наслідок, чи буде вистачати вам коштів для проплати НАК «Нафтогаз України»? Окрім того зменшилась кількість виданих субсидій майже вдвічі, а це значить, для тих, хто її отримував раніше, що нова ціна стана взагалі непосильною. Прийняття такого рішення може поставити населення в скрутне становище, збільшивши його борги. Ми маємо думати за те, як захистити інтереси громади, а не олігархічних компаній».

 

У той час, член виконкому Тамара Хоменко поставила питання, щодо того, чи є доцільним підняття тарифу, коли в області воєнний стан, адже це і без того, ще більше збільшить напругу серед населення.

«Коли дійде час розраховуватись, то воєнний стан не стане аргументом для НАК «Нафтогаз України» в разі нашої неспроможності сплатити в повному обсязі. Окрім того, якщо не підвищувати тариф, ми з великими боргами підемо у наступний опалювальний сезон», – прокоментувала керівник «НіжинТеплоМереж».

“Так, нам сьогодні доводиться приймати одне з непопулярних рішень. Але якщо підприємство не зможе проплатити 78% за спожитий газ, то під загрозою буде наступний опалювальний сезон, враховуючи борги.
підвищення тарифу на теплопостачання. Окрім того, не затверджуючи економічно обґрунтований тариф, «НіжинТеплоМережі» мають можливість подати до суду щодо відшкодування різниці між економічно обґрунтованим тарифом, що нині діє. Чи зможе ці витрати покрити міський бюджет? Чи є інший шлях?» – висловився міський голова Анатолій Лінник.

Юрій Римський у свою чергу поцікавився у керівництва «НіжинТеплоМереж», яким чином вони намагаються мінімізувати втрати у подачі тепла до споживачів. Адже зараз можна спостерігати неякісне утеплення тепломагістралей, які гріють землю. Відповідно споживачі мають не достатньо опалені приміщення, а постачальник витрачає більше газу на обігрів. Звісно це впливає на тариф.
Прозвучала також пропозиція міській раді попрацювати над питанням фінансування з міського бюджету модернізацію теплотрас.
У ході голосування не підтримали підвищення тарифу 6 членів виконкому. Підняли руку лише 4 з 12 присутніх: міський голова Анатолій Лінник, його заступник Григорій Олійник, керуючий справами виконавчого комітету міської ради Сергій Колесник та в.о. старости Кунашівського старостинського округу Ніжинської міської ради Любов Пелехай.

Зрештою члени виконкому вирішили зібрати робочу групу задля обговорення підняття тарифів. Повторний розгляд рішення переноситься на наступний четвер.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь