Співробітники ніжинського музею про припутня

Протягом року у відділі «Природа Приостер’я» ми привертали увагу відвідувачів до припутня ( лісового голуба) , щоб поширити знання про птаха, спонукати до спостережень, адже рік тривала природоохоронно-пропагандистська акція «Припутень -птах 2018 року». Я спостерігала за парою припутнів у гніздовий період на околиці нашого міста, бо досить успішно ці птахи адаптувалися до міського середовища і міста стали їх гніздовими районами. Для місцевості характерні індивідуальні забудови, низька щільність населення, обмежений рух громадського транспорту, досить озеленена територія. Дуже стисло про спостереження.
З 09 квітня птахи почали будувати гніздо на туї пірамідальній. Матеріалом стали гілочки берези і тополі. Цікаво спостерігати, як поважний припутень брав у дзьоб прутик, неначе перевіряв його, міг кинути і взяти інший. З прутиком залітав у крону дерева завжди з одного боку і передавав його у дзьоб партнерші. Дві хвилини витрачав на те, щоб передати гілочку-прутик і вибратися з густої крони.
14 квітня самочка залишилася ночувати у гнізді, а значить і відклала перше яєчко, а всього відкладає 2 яйця сніжно-білого кольору. 17-18 днів самець і самка насиджують кладку. У перших числах травня я побачила пташеня. Пташеня росло досить швидко. За три тижні воно виросло до розмірів дорослих, але відрізнялося тьмяним забарвленням оперення, відсутністю білих плям по боках шиї, сірим кольором дзьоба.
24 травня молодий припутень полетів у самостійне життя. Після вильоту молоді птахи линяють з гніздового оперення у доросле. Спостерігаючи, я знайшла підтвердження тому, що припутні добре пристосувалися до сусідства з людиною. У гніздовий період птахи потайні і мовчазні. Гніздо будують на гілках біля стовбура. Форма гнізда майже плоска, без гніздової вистилки. Відкладають два яйця. Самка сидить на гнізді перший час невідлучно. Екскрементів з гнізда птахи-батьки не виносять. Не викинули і яйце розбовток. Годують пташенят спочатку густим «молочком» з вола, а потім м’якою молочною «кашею», але не часто і не зразу по прильоту ( приблизно 8 хвилин ще сидять біля дерева).
Перше гніздування сезону пари припутнів можна вважати успішним, адже їм вдалося побудувати гніздо, насиджувати кладку, вигодувати пташеня. Гніздовий цикл тривав з 09 квітня по 24 травня. Друге яєчко стало колекційним у відділі «Природа Приостер’я».
Спостереження за птахами – захоплююче заняття, адже крім записів у щоденнику, спостерігач переймається життям птахів, звикає до них і скажу відверто, що деякий час я сумувала за «моїми» поважними, неквапливими і настороженими припутнями .
Цікаво, який птах стане птахом року-2019? Вивчайте природу, живіть в гармонії з крилатими сусідами і не забувайте, що мудра природа відкриває таємниці спостережливим. І не забувайте, будь ласка, що взимку пташки шукають Ваші щедрі годівнички!

Фоторяд і результати спостережень Тарасенко Лариси.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь