Чи розікралися європейські кошти на Ніжинщині?

Чи відновили свою діяльність кооперативи на Ніжинщині та чи запрацювала відповідна Програма Розвитку ООН, на яку Європейські інститути та меценати виділили близько 2 млн євро?

 

Саме таке питання стояло сьогодні перед нашими журналістами.

У липні цього року нашою редакцією було висвітлено ситуацію щодо проблеми з реалізацією проектів “Clima East: Збереження та стале використання торфовищ” та створення двох сільськогосподарських кооперативів «Калина» та «Вертіївський» на території Ніжинського району.

Вони мали покращити економічне положення Ніжинщини: створення нових робочих місць, збільшення надходжень до бюджету, виготовлення нової продукції, що вплинула б на розвиток району та його репутацію серед інших сіл України, де є виробництво. Так наприклад кооператив «Калина» в селі Кукшин займався збиранням та переробкою молока, виготовленням молочної продукції та фасуванням меду. Це досить вживані продукти і користуються попитом серед населення. Кооператив «Вертіївський» займався переробкою деревини та виготовленням пелетів, які користуються попитом як на території України, так і за її межами.

Після чотирьох років зусиль, що призвели до запуску виробництв, кооперативи різко та без афішування зупинили свою роботу. Освоєні великі європейські кошти, з якими місцеві управлінці справились, а от наладити роботу даних кооперативів мабуть ніхто й не збирався. Як могли такі виграшні напрямки підприємницької діяльності призвести до повного програшу в роботі кооперативів?

 

Жителі сіл Кукшин та Вертіївка зневірились у перспективності кооперативів, адже їм обіцяли робочі місця та процвітання села, а в результаті – повний застій. Проте надія з’явилася коли селяни направили звернення до депутата Чернігівської обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергія Охонька, аби він підняв питання освоєння донорських коштів і допоміг роз’яснити ситуацію з роботою кооперативів. Депутат у свою чергу направив звернення до обласної прокуратури, Чернігівської обласної держадміністрації та ради, а також до керівництва Ніжинського району.

Власне, аби дізнатись, чи надійшли відповіді і який був їх зміст, за коментарем журналісти «Нежатин» звернулись до Сергія Охонька.

«Залучення європейських коштів у розвиток Ніжинщини – це гарна справа, але, в той же час і велика відповідальність. У даному випадку бачимо, що керівництво району з поставленим завданням не справилось. Протягом двох років, коли формувались дані структури, представники влади району та області приїздили перевіряти процес створення кооперативів та освоєння коштів, фотографувались, говорили про перспективи вкладених інвестицій. Та пройшло декілька місяців після запуску підприємств, після чого в найкоротші терміни кооперативи зупинили свою діяльність. Про це не було жодної інформації в офіційних ЗМІ. Також ніхто не доповів і в обласну адміністрацію, яка виступала стороною в даному проекті. Все тихенько на рівні району й затихло. Особисто я дізнався про ситуацію з зупиненням діяльності з отриманого звернення від мешканців сіл.

Весною цього року я направив депутатські звернення до облдержадміністрації, прокуратури та керівництва району стосовно даної ситуації – надання їй оцінки та пояснення того, що сталося. Мушу сказати, що на весну 2018 року, коли я почав з’ясовувати ситуацію, то констатував факт, що кооператив «Вертіївський» взагалі безслідно зник: будівля пустує, вартісне обладнання та механізми вивезені в невідомому напрямку. Кооператив в селі Кукшин «Калина» зупинив свою діяльність не розрахувавшись з людьми за молоко та іншу сировину, яку селяни здавали. Керівник не роботу не виходив, підприємство декілька місяців було закрите.

Хочу сказати що такими діями «грантоїди» (організації, які отримують безкоштовні фінансові ресурси під ті чи інші програми), а скоріше – бездіяльністю показують вкрай негативне обличчя, як району так і всієї України в освоєні донорських коштів. Чи захоче їх хтось вкладати в подальшому? Це питання має турбувати перш за все керівництво Ніжинського району. В офіційних відповідях, котрі я отримав було проінформовано, що ОСОК «Чернігівщина екологічна» насправді зупинило роботу кооперативів. У Вертіївці причиною зупинки підприємства стала крадіжка частини механізмів, через що підприємство зупинило свою діяльність. Досить міфічна історія, як на мене… Адже всі розуміють, що крадіжка повинна розслідуватися, а вкрадені запчастини повинні бути закуплені й робота організації відновлена. У цьому випадку керівництво кооперативу нічого кращого не знайшло як зупинити його роботу й вивезти обладнання. У відповіді на мій депутатський запит значилося, що деякий час воно зберігалося в селі Бобрик, потім передано в оренду аж в Ріпкінський район. Знову питання: «Кому потрібне недіюче обладнання, якщо воно справді несправне, і де насправді це обладнання знаходиться? Цікаво і те, чому обладнання закуплене за інвестиційні кошти, які були направлені на Ніжинщину, передане «Бог зна куди»?

В кінці відповіді керівника ОСОК «Чернігівщина екологічна», Оксани Нечипорук, які і є розпорядниками всіх коштів, і які створили ці два кооперативи, було зазначено, що наразі вживаються заходи щодо відновлення роботи кооперативів. Пройшло вже п’ять місяців, а про зрушення у напрямку відновлення діяльності підприємств ОСОК «Чернігівщина екологічна» жодної інформації не надала. Місяць тому я в котре заїжджав на територію підприємств ніяких зрушень не було. Хоча селяни розповідали, що приїздили із обласної адміністрації перевірки й працівники прокуратури теж опитували людей. Представники влади села Кукшин повідомили, що ведуться перемовини з місцевими підприємцями щодо передачі їм в оренду майна кооперативів», – розповів журналістам Сергій Охонько.

 

Аби перевірити у якому стані кооперативи, журналісти разом з Сергієм Охоньком відвідали села Кукшин та Вертіївка. Приїхавши до кооперативу «Вертіївський», побачили лише замок на дверях, за металопластиковими вікнами пусті приміщення, відсутність обладнання, і взагалі нічого, що нагадувало б про те, що тут колись велась діяльність.

«Бачимо, що у Вертіївці не відновилась робота, обладнання не відомо де знаходиться. Навіть у відповіді на моє депутатське звернення нема конкретної і чіткої інформації з цього приводу. Про переміщення обладнання не було проінформоване і обласне керівництво, хоча керівництво кооперативу й районна влада повинна була це зробити. Хто зацікавлений у замовчуванні цих фактів?» – задається питанням Сергій Охонько.

 

Наступним відвідали кооператив «Калина» у Кукшині. Тут ситуація дійсно змінилась, у чому змогли переконатись, поспілкувавшись з колишнім виконавчим директором ОСОК «Чернігівщина екологічна» Юрієм Ткачовим.

«Після того, як в травні цього року зупинилась робота по збору молока, був  розірваний договір з куликівським підприємством, яке допомагало в реалізації молочної продукції. Що ж до цього призвело? Проблема заключалась у недостачі оборотних коштів та  поганій реалізації продукції. Через це, коли приїхав зацікавлений підприємець і вніс кошти на необхідні заходи по реалізації продукції та в модернізацію обладнання – ОСОК «Чернігівщина» запустила свою роботу у Кукшині.

Зараз маємо налагоджений процес: є робочі місця, збільшуємо партії продукції, налагоджуємо торгові зв’язки», – прокоментував нинішню ситуацію Юрій Ткачов.

Депутат обласної ради Сергій Охонько потиснув руку представнику підприємства та висловив сподівання, що дана форма організація роботи підприємства буде вирішувати поставлені як економічні так й соціальні завдання в рамках проекту.

Як бачимо, депутатське звернення дало результат, адже одне з підприємств відновило свою роботу, змінивши форму власності: працюють місцеві жителі, виробляється нова продукція і вимальовується перспектива. Сергій Охонько зазначає, що і надалі контролюватиме ситуацію по відновленню  виробництва на Ніжинщині. Що ж до ситуації навколо кооперативу «Вертіївський» та його майна, питання залишається відкритим. Наразі прокуратура проводить перевірку в рамках кримінального провадження.

 

Марина Волинець

Вам може бути цікаво

Одна думка по “Чи розікралися європейські кошти на Ніжинщині?

  1. В Кукшинi розкрадав Пивовар Сашко, пiд прикриттям Бузуна з райради. Як также можете бути, що так все прошло??? Пивовара за грати!!! Вiн просто знищуе Кукшин i Зруб !!! У нього тiльки деребан землi в головi , уже на всiх родичiв повидавав. Розвитку нема нiякого зовсiм. Коли уже цi потвори нажруться??? Скорiше би Влада змiнилась, ми Сашку сюрприз приготували! Не забуду як мойому родичу 40 соток за 300 долларiв продав! А у родича молода сiм’я, двох дiточок мають!

Залишити відповідь