У Ніжині зросли тарифи на теплопостачання

 

 

 

 

20 грудня члени ніжинського виконкому вже вдруге розглянули проект рішення щодо підняття тарифів на теплопостачання. Перш ніж перейти до обговорення був озвучений текст звернення до голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. У ньому було висловлене прохання щодо можливості надати експертну оцінку правильності розрахунків тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води ТОВ «НіжинТеплоМережі». Звернення підтримали члени виконкому одноголосно.

У ході ж обговорення тарифів секретар міської ради поставив питання до керівництва «НіжинТеплоМережі», аби з’ясувати, чи покриває підвищення тарифу всі витратні складові підприємства. На це отримав відповідь: «Так». Та за відповіддю прослідувало зауваження, якщо зараз тариф економічно обґрунтований, то після підвищення мінімальної заробітної плати з нового року та газу, тариф не буде вже обґрунтованим, а отже його потрібно буде знову переглядати, що стає додатковим «тягарем» для населення.

Володимир Дорохін додав, що підвищення тарифу не вирішує проблеми і потрібно розглядати можливість мінімізувати затрати на обслуговування міських котельнь, адже зараз кожна з 14 використовує максимум 50% своїх потужностей.

Було задано питання і щодо втрат, які нині несуть тепломережі, а це близько 20%. «Якщо модернізувати теплотраси, на скільки зміниться ситуація», – задав питання Віталій Прокопенко.

На це заступник директора ТОВ “НіжинТеплоМережі» Володимир Школьний повідомив: «Якщо старі труби замінити на нові, втрати тепла складатимуть – 10%, якщо звичайна стальна труба обмотана мінватою – 13%. Зараз у нас втрати перевищують норми на 5%, адже є такі теплотраси, які не ремонтувались близько 20 років».

 

Перед початком голосування Валерій Салогуб вкотре зазначив: «Якщо тариф на теплопостачання підвищать у Ніжині, більшість населення не буде платити, адже рівень платоспроможності не збільшився. По друге ж, таким чином ми робимо Ніжин менш привабливим для проживання, адже в нас найбільші тарифи по всій Україні, і звісно люди будуть обирати для життя інші міста».

У ході голосування 12 членів виконкому на чолі з міським головою Анатолієм Лінником підтримали підвищення тарифу. Проти був лише Валерій Салогуб. Треба зазначити, що на засіданні були відсутні та не голосували двоє членів виконкому Тамара Хоменко та Юрій Римський.

Тепер ціна на опалення для багатоквартирних будинків зросла з 1613,25 грн./ Гкал для будинків з лічильниками та 34,38 грн. за 1 кв. м для будинків без лічильників до рівня 2 040,40 грн./ Гкал і 43,49 грн. за 1 кв. м відповідно.

Нові тарифи набудуть чинності через 15 днів з дня оприлюднення прийнятого рішення

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь