У Ніжині діє виставка різьблених ікон ніжинських канонізованих святих

 

 

 

 

Днями у Ніжинській центральній бібліотеці відкрилась унікальна виставка місцевого різьбяра – Григорія Василенка. У ній він представив 19 ікон святих вирізьблених з дерева. Уже не вперше різьбяр робить виставку та цього разу його колекція поповнилась чотирма іконами, на яких зображені святі, котрі мають відношення до Ніжина: Григорій Кониський, Іоан Тобольський, Георгій Кліца (Герміон) та Смарагда Ніжинська, яка була родом з селища Ярославка Чернігівської області, але більшу частину свого життя провела у Ніжині та була ігуменю Введенського монастиря.
Треба зауважити, що ідея створити подібний «іконостас» прийшла Григорію Івановичу досить недавно – на початку цього року. За консультацією, щодо втілення ніжинських святих він звернувся до Лілії Руденко, завідувачки відділу «Поштова станція» Ніжинського краєзнавчого музею. В спільній роботі Лілії Михайлівни та Григорія Івановича «народилися» ікони ніжинських канонізованих святих. Кожна ікона виконувалася на протязі місяця й за словами самого майстра має дуже сильну енергетику. Григорій Василенко щиро вірить, що Божественне благословення постійно присутнє з ним в роботі й це можна не лише відчути, але й побачити дію сильної енергетики поряд з роботами. Використовуючи невеличкий маятник (конусоподібна підвіска на мотузці), можна спостерігати, як зі спокійного стану він починає оберти за часовою стрілкою відразу, як його піднести до робіт різьбяра.
Довідково про різьбяра.
Григорій Василенко народився в селі Кукшин Ніжинського району. З 1993 року є членом Національної спілки майстрів народного мистецтва України. З далекого 1988 працював у Ніжині майстром-різьбярем на підприємстві «Джерела», а з 1996 року столяром приватної фірми «Кур’єр». Учасник численних регіональних та всеукраїнських виставок. Серед його робіт – невеличкі вироби з капи, чудові ікони, тарелі та багато чого іншого. Дерев’яні шедеври ніжинського різьбяра вражають своєю красою та витонченістю. Не маючи жодної професійної освіти в різьбярстві він створює дійсно неймовірні вироби!

Тож всіх ніжинців та гостей міста радо запрошують відвідати виставку Григорія Івановича Василенка в Ніжинській міській бібліотеці.

Підготувала Лілія Журко

фото Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь