Горе-матір з Ніжинщини засуджено до двох років: прокуратура вимагає більше

 

 

 

 

26 грудня на початку пленарного засідання сесії Ніжинської міської ради керівник Ніжинської місцевої прокуратури Павло Герасименко доповів про результати роботи за 2018 рік.

При Ніжинській місцевій прокуратурі створено міжвідомчі робочі групи з протидії злочинів у бюджетній, земельній сфері, злочинів пов’язаних із корупцією та у сфері лісокористування.

Рівень злочинності на ніжинщині складає 120 злочинів на 10 000 осіб. Це є значно нижче ніж по області в цілому, де рівень злочинності складає 140 злочинів на 10 000 осіб та вище ніж по Україні – 113 злочинів відповідно.

Впродовж 11 місяців поточного року на території Ніжина та Ніжинського району обліковано 1150 кримінальних правопорушень.

Кількість облікованих особливо тяжких кримінальних правопорушень зменшилася на 47 %, від 21 до 11невеликої тяжкості із 309 до 307. Разом із тим збільшилася кількістьоблікованих тяжких злочинів  із 408 до 343.

Спостерігається зменшення у порівнянні з аналогічним періодом минулого року числа скоєних кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи – 103 проти 111Умисних вбивств не зареєстровано жодного проти 5 в минулому році. Зареєстровано 9 тяжких тілесних ушкоджень, та 2 тяжкі тілесні ушкодження які спричинили смерть потерпілого.

На 14,8 % більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року зареєстровано злочинів проти власності – 715 проти 623. З їх числа крадіжок – 589, розбоїв – 2, грабежів – 20, шахрайств – 69.

2 вимагання, одне із них скеровано до суду, стосовно двох місцевих жителів, які вчиняли протиправні дії стосовно двох жителів міста. Вказані особи засуджені до 6,5 років та 4,5 років позбавлення волі. На даний момент вирок набрав законної сили.

На 27,9 % менше зареєстровано злочинів у сфері господарської діяльності44 проти 61. Зменшилася кількість злочинів проти громадської безпеки та у сфері безпеки та експлуатації транспорту.

З 8 до 7 зменшилася кількість незаконного заволодіння транспортними засобами. За минулий рік сталася 31 дорожньо-транспортна пригода. З 3 до 7 збільшилася кількість ДТП із смертельними наслідками.

З початку року викрито 12 наркозбувальників та відповідно скеровано до суду 12 кримінальних проваджень. Із даних 12 осіб – 5 діяли групами, відповідно по 3 і 2 особи в одній групі. До однієї із них входив колишній працівник патрульної поліції м.Києва, який налагодив постачання амфетаміну на територію м.Ніжина у великих розмірах. До реального позбавлення волі із 12 осіб вже засуджено 3.

Загалом, вилучено з обігу понад 25 кілограмів наркотичних засобів.

З числа зареєстрованих правопорушень – 6 скоєно неповнолітніми. Особами, які раніше вчиняли злочини, скоєно 170 правопорушеньУ стані алкогольного сп’яніння – 29.

Залишок незакінчених кримінальних проваджень на сьогоднішній день складає понад 2360 кримінальних правопорушень. Досудовим розслідуванням закінчено 1435 поводжень. За відсутності події або складу злочину закрито 1165 кримінальних проваджень. Скасовано 188 незаконних постанов про закриття.

За фактом заняття на території м.Ніжина групою осіб гральним бізнесом, вдалося викрити організовану групу у складі 5 осіб – безпосередньо організатори, та 3 особи які надавали послуги у даній сфері. Таким чином, справи 8 осіб скеровано до суду. Діяльність ігрових закладів припинено.

До суду скеровано обвинувальний акт керівника підприємства, який здійснюючи технічний нагляд за проведенням робіт із освоєння бюджетних коштів, допустив службову недбалість не перевіривши обсяги виконаних робіт та підписав акт, який був у подальшому оплачений. Таким чином бюджету заподіяно збитків на суму майже 400 тис грн. Це вартість робіт, які фактично виконані не були. На даний час справа розглянута, збитки відшкодовано.

До 2 років позбавлення волі за неналежне виконання своїх обов’язків по догляду за дітьми та допущення їх систематичного катування сторонньою особою, в результаті чого одна дитина померла, засуджено матір закованої до смерті дівчинки із села Мильники, що на Ніжинщині. З вказаним вироком прокурор не погодився. На даний час винесена апеляція до апеляційного суду, яка перебуває на розгляді  – вимагається максимальний строк ув’язнення вказаній особі. Разом із тим це не зупиняє виконання вироку, яким засуджено дану особу до двох років позбавлення волі.

Задоволено апеляційну скаргу прокурора на вирок Чернігівського районного суду, яким місцевого жителя за вбивство двох осіб засуджено до 15 років позбавлення волі. Про те прокуратура цей вирок оскаржила. У зв’язку із м’якістю покарання прокурором доведено необхідність застосування більш суворого покарання. Вказану особу апеляційним судом засуджено до довічного позбавлення волі. На даний час вирок переглянуто Верховним судом і правомірність прокуратури підтверджено.

Вікторія Коломійченко для NizhynNews

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь