“Сьогодні ми повинні зробити ще один важливий крок – перейти від надання житлових субсидій підприємствам до виплати їх безпосередньо громадянам у грошовій формі”, – розповів міністр соцполітики Андрій Рева.

Як очікується, з 1 січня “грошові” субсидії будуть отримувати ті домохазяйства (домогосподарства), які вперше звернулися за допомогою. Ті господарства, яким субсидію було надано у 2018 році, будуть продовжувати отримувати її до кінця опалювального сезону.

З травня 2019 субсидії будуть надаватися у грошовій формі всім домогосподарствам, які їх отримували в опалювальний сезон, також почнуть надаватися у грошовій формі пільги на оплату житлово-комунальних послуг.

оплата комунальних

“Починаючи з жовтня 2019 грошова форма охопить всіх отримувачів пільг та житлових субсидій. Етапність дозволить відпрацювати механізм на невеликій кількості одержувачів”, – зазначив Рева.

Рева також заявив, що буде контролюватися банком те, що кошти витрачено саме на оплату комунальних послуг. Якщо ж сім’я змогла заощадити і зберегти частину коштів, вони можуть витратити їх так, як захочуть. Гроші будуть приходити на банківський рахунок одержувача в Ощадбанку.

Субсидії в Україні

“Розмір допомоги і надалі буде залежати тільки від двох чинників: від розміру витрат на житлово-комунальні послуги і від доходів громадян. Змінюється лише алгоритм її виплати”, – підкреслив міністр.