Бюджет Ніжина: яка «картина вимальовується»

 

 

 

 

Наступного тижня ніжинські депутати прийматимуть бюджет Ніжина на 2019 рік. Загальна сума бюджету складає – 667 934 400 грн.

Аби обговорити розподіл коштів, депутати міської ради та керівники комунальних закладів і установ зібрались на розширену бюджетну комісію.

Ще на початку обговорення міський голова зауважив, що цього року комунальні підприємства та заклади отримають фінансування розраховане на 12 місяців, а не як в минулих роках – на менший термін. На думку робочих груп, котрі попередньо обговорювали дане питання, це стане стимулом для економії. Адже відомо, що бюджетна сфера «з’їдає» більше 70% загальної витратної частини, що не дає змогу вкладати великих коштів на розвиток міста. Таке рішення підтримали депутати, розуміючи, що це дійсно зможе економити сотні тисяч на більш вагомі сфери Ніжина.

Також, обговорюючи, проект бюджету 2019 року, було зазначено, що серед всіх пропозицій внесених до розподілу коштів, немає щодо капітального ремонту доріг – планується тільки поточний. Проте, міська рада розраховує отримати 13 млн. грн. від Державного фонду регіонального розвитку на капітальний ремонт – і вкладені вони будуть в завершення робіт по вулиці Незалежності. Вистачить даної суми і на ремонт ще однієї вулиці міста, котру оберуть депутатські комісії.

Також планується в цьому році завершити процес перенесення архіву з двох храмових споруд Ніжинаі їх подальшої передачі релігійним громадам. Буде продовжуватись реконструкція центральної частини міста та облаштування парку Ветеранів по Незалежності, а саме – встановлення пам’ятнику Борцям за Незалежність.

Начальник фінансового Управління Людмила Писаренко повідомила, що на сьогоднішній день Ніжинська міськрада має резерв бюджетних, власних і закріплених доходів в сумі 280 900 000 грн.

« У порівняні з фактичними находженнями поточного року надходження до бюджету збільшились на 43 900 000 грн. Трансфертів з Держбюджету у вигляді дотацій і субвенцій ми отримали на 2019 рік – 372 500 000 грн. у порівняні з минулим роком  – менше на 106 400 000 грн.

По спеціальному фонду – власні надходження бюджетних установ складають –  9 980 000  грн.

На бюджет розвитку закладено -. 4 100 000 грн. – на мільйон більше ніж в минулому році.

Із обсягу власних доходів на бюджетну сферу цьогоріч направляється 74 ,7%  бюджетних коштів – 209 857 900 грн. Крім того на бюджетну сферу йдуть освітня й медична субвенції, де базова дотація в обсязі – 13 400 000 грн», – прокоментувала Людмила Віталіївна.

Треба зазначити, що цього року значно зменшені видатки по всім видам робіт комунального підприємства  КП «ВУКГ» від діяльності якого залежить комфортне проживання в Ніжині та його  благоустрій. Це, зокрема, стосується і освітлення вулиць, на яке в цьому році також виділені суми не в повному обсязі, натомість перенесені  в резервний фонд на випадок непередбачуваних ситуацій в тому числі і які стосуються благоустрою міста.

Остаточне рішення по всім видаткам прийматимуть депутати на сесії міської ради, котра запланована орієнтовно на 16 січня.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь