Ніжинські СЮТківці вчилися надавати першу медичну допомогу (фото)

 

 

 

 

Зазвичай, професійну першу допомогу надають медики. Водночас, вміння кожного з нас надати необхідну допомогу до приїзду швидкої може зіграти вирішальну роль у критичній ситуації. За даними ВООЗ, близько 30% осіб, які загинули внаслідок нещасних випадків, могли б бути врятовані, якби їм своєчасно і правильно надали першу долікарську допомогу або терміново забезпечили доставку до медичного закладу. Своєчасно надана та правильно проведена перша долікарська допомога не лише рятує життя потерпілому, а й забезпечує подальше успішне лікування, запобігає розвиткові важких ускладнень, а після завершення лікування зменшує втрату працездатності або ступінь каліцтва. Перша долікарська допомога – це комплекс простих термінових дій, спрямованих на збереження здоров’я і життя потерпілого.
Значення першої медичної допомоги постраждалій людині складно переоцінити. Часом трапляється так, що завдяки їй можна врятувати життя і здоров’я, тому те, яким чином її правильно надати, повинен, хоча б у загальних рисах, знати кожен з нас.
Цікаву та змістовну гру-практикум з першої медичної допомоги «Знаю, вмію, допоможу!» для вихованців та педагогів СЮТ провела 9 січня волонтер Ніжинської міської організації Товариства Червоного Хреста України Кобілецька Єлизавета Миколаївна. Практикум відбувся в лабораторії картингу Ніжинської СЮТ на базі ЗОШ № 15. На початку заходу голова організації Наталія Володимирівна Саєнко ознайомила сютівців з діяльністю Товариства та побажала успіху у оволодінні дуже важливими в повсякденному житті навичками, які гуртківцям технічного напрямку вони, взагалі, конче необхідні.
В ході заходу і діти, і дорослі, виконуючи завдання рольової «реаліті»-гри, мали засвоїти принципи надання першої допомоги та з’ясувати як найпростішими засобами врятувати життя потерпілому, полегшити його страждання, запобігти розвитку можливих ускладнень, зменшити тяжкість перебігу травми чи захворювання тощо. За умовами гри одним учасникам практикуму було запропоновано спробувати виконати роль «постраждалих», з інших було сформовано дві команди «рятівників». Кожна команда по черзі завзято демонструвала свої дії в той чи інший небезпечній ситуації, а фахівці ТЧХУ коментували їх правильність та надавала слушні поради с приводу першої медичної допомоги в кожному випадку. Присутні на практикумі ознайомилися із проведенням огляду постраждалого (перевірка дихання, перевірка свідомості), навчилися як діяти при порушенні прохідності дихальних шляхів, кровотечі, шоковому стані, травми голови та кінцівок тощо. Команди вихованців та педагогів за підсумками цих інтерактивних змагань одержали Грамоти та Подяки, а головне значно збагатили свою обізнаність у наданні першої допомоги та отримали важливі навички, які можуть врятувати життя. Отже, кожен учасник заходу тепер впевнено може сказати: «Знаю, вмію, допоможу!».

Наталья Яременко методист СЮТ

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь