«Ковдри» ніжинського бюджету на всіх не вистачає

 

 

 

 

16 січня депутати Ніжинської міської ради зібрались на позачергову п’ятдесяту сесію міської ради VII скликання, аби прийняти бюджет на 2019 рік. Треба зазначити, що запропонований на розгляд депутатів проект бюджету є 12 варіантом щодо розподілу коштів. Головною особливістю бюджету на 2019 рік, як зазначила начальник фінансового управління Людмила Писаренко є те,  що це перший для Ніжина бюджет об’єднаної територіальної громади. В нього включені видатки і доходи Кунашівської сільської ради в обсязі 2, 8 млн грн. Окрім того, в поточному році місту буде надано кредит НЕФКО на проект по енергозбереженню в ЗОШ №10, тому до проекту бюджету розвитку включено 12,4 млн. грн. та 1 669 000 грн на його погашення та, власне, співфінансування проекту.

Що ж до проекту бюджету Ніжина, то доходи складають 667 934 440 грн.

Власні доходи бюджету визначені в сумі 278, 1 млн грн, це на 18,8 грн більше в порівняні з минулим роком. Як зазначає начальник фінансового управління, цей бюджет буде напружений для виконання. До бюджету зараховано 372, 5 млн. грн. міжбюджетних трансфертів: базова дотація з держбюджету, субсидії та субвенції з державного і інших видів бюджету.

Спеціальний фонд бюджету визначений в сумі 14, 5 млн грн. Основні види його надходжень  – власні доходи бюджетних установ, плата за послуги, що надаються бюджетними установами, орендна плата, екологічний податок і бюджет розвитку.

Таким чином маємо фінансовий резерв для фінансування видатків бюджету в розмірі 436, 5 млн. грн.

Визначним є те, що як завжди потреба міста перевищують в рази його ресурси. Відтак, загальна потреба на фінансування видатків бюджету складає  – 654, 6 млн грн. в порівняні з нашим фінансовим ресурсом – це більше на 218,1 млн. грн. Тож, за рахунок бюджету не вдасться профінансувати майже третину бюджетних установ, комунальних підприємств і взагалі потреб міста.

На бюджетну сферу пропонується направити – 280, 9 млн. грн. Щороку на цю сферу направляється близько 75% коштів бюджету. Крім того, на утримання бюджетної сфери направляється базова дотація в сумі 13, 4 млн. грн. три освітні субвенції і медична.

Бюджетні установи мають використати цей бюджет за 12 місяців, адже додаткових видатків на утримання бюджетної сфери не передбачається.

На фінансування інших видатків бюджету: міські цільові програми, капітальні видатки, видатки, що не ввійшли в програму, наприклад такі, як благоустрій, передбачається – 75,1 млн. грн. Зазначимо, що потреба складає  228 млн. грн. Тож всі важливі програми для міста за рахунок бюджету профінансувати не вдасться.

Даний проект депутати неодноразово обговорювали на профільних депутатських комісіях. Озвучений він був і на минулому засіданні виконкому. Проте, питання все ж виникли. Відтак, директор Ніжинського краєзнавчого музею Генадій Дудченко попросив депутатів зняти 300 000 грн. з певних статтей видатків на ремонт покрівлі музею. Адже пожежа, що відбулась вихідними пошкодила покриття та електропроводку. Дані кошти були зняті з передбачених на закупівлю земельної ділянки зі спорудою, що могла б розширити територію оздоровчого табору у Вертіївці.

У ході голосування 19 депутатів з 27 присутніх проголосували за Проект бюджету на 2019 рік.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь