Ніжинський центр з надання БВПД надає консультації дітям війни

Діти війни – особлива категорія  найбільш незахищених верств населення, які  пережили багато поневірянь і страждань. Саме тому , через значну кількість звернень громадян даної категорії  до Талалаївського бюро правової допомоги щодо здійснення представництва їх інтересів у судах ,  виникла необхідність надати роз’яснення  про основні аспекти соціального захисту  дітей війни, їх пільги та доплати до пенсії.

Згідно зі статтею  5 Закону України “Про соціальний захист дітей війни” громадян даної категорії  надаються такі пільги:

право на переважне залишення на роботі при скороченні чисельності або штату працівників;

використання чергової відпустки в зручний для них час; одержання додаткової відпустки без збереження заробітної плати строком до двох тижнів на рік;

виплата допомоги по тимчасовій непрацездатності в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати незалежно від стажу роботи;

першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва та городництва;

право на 25-відсоткову знижку при платі за користування комунальними послугами (газом, електроенергією тощо) у межах середніх норм споживання за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України;

діти війни, які є особами з інвалідністю, мають право на стаціонарну медичну допомогу в госпіталях ветеранів війни та у військово-медичних закладах охорони здоров’я (госпіталях). Госпіталізація проводиться при відповідних показаннях та наявності вільних місць.

Окрім того, відповідно  до п..4 постанови Кабінету Міністрів України  від 28 грудня 2011 р. № 1381 “Про підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення” дітям війни  встановлена доплата  до пенсії або щомісячного довічного грошового утримання, або державної соціальної допомоги . Підвищення встановлене статтею 6 Закону України “Про соціальний захист дітей війни”, провадиться у розмірі 66,43 гривні.

Актуальними та проблемними залишається питання  щодо виконання рішень судів про виплату  підвищення  до пенсії дітям війни.

Нагадаємо, за отриманням консультацій та захистом своїх прав можна звернутися до Ніжинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Ніжин, вул. Богуна, 8 (3-й поверх) або за телефоном (04631) 7-16-15) та його структурних підрозділів ( бюро правової допомоги ), а також за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь