Діалог ніжинського мера з громадою – чи “розставлені крапки над і”?

 

 

 

 

Сьогодні, 24 січня, ніжинський міський голова Анатолій Лінник зібрав начальників відділів міської ради, представників структури апарату виконавчого комітету, директорів навчальних закладів, керівників комунальних підприємств, представників Громадської ради та ЗМІ. Громаді ж Ніжина не було публічно оголошено про дану зустріч. Завдяки повідомленням в соціальних мережах, дехто, дізнавшись, зміг прийти і задати питання очільнику міста.

У ході відкритої прес-конференції міський голова узагальнив результати, котрих вдалось досягнути протягом 2018-го року. Також поділився планами на 2019 рік, серед яких ключовими є розширення сфери послуг, котрі отримуватимуть ніжинці та покращення якості існуючих. Йшла мова і про плани підняти місто до високих європейських стандартів. Та це неможливо, уточнив міський голова, без активної позиції громади та бажання жити за принципом «Ніжин – це я, я – це місто».

Детальний звіт міського голови невдовзі буде оприлюднений на офіційному сайті міської ради, і кожний бажаючий зможе його проаналізувати.
Та ніжинці, бачивши та розуміючи нинішню ситуацію в місті, все ж задали питання, котрі окремо для кожного та загалом є болючими. Першим звучало питання щодо нещодавно прийнятого бюджету. Ніжинський журналіст Ігор Волосянкін поцікавився, який бюджет є більш соціальним: 2018-го чи 2019-го року?
Міський голова наголосив, що ресурси ніжинської громади обмежені. І хоч надходження планується збільшити на 20%, але враховуючи кошти, котрі йдуть на утримання бюджетної сфери, на соціальну, все ж, коштів не вистачає. Без заходів по економії бюджету міста не вдасться віднайти потрібний ресурс. Через це страждає і бюджет розвитку.

Озвучено було питання і щодо збільшення навантаження на місцевих підприємців в плані податків близько як на 44%.
У свою чергу міський голова зазначив, що нині головна проблема – це бізнес, який не сплачує в повному обсязі податки. Фіскальна служба веде роботу з сумлінними платниками податками, натомість розмова не ведеться з тими підприємствами, котрі ухиляються від сплати податків. Міська рада працює в напрямку виправлення ситуації, але це має бути двосторонній діалог.
Ніжинський активіст Євген Ткаченко озвучив питання до міського голови, на скільки він оцінює роботу керівників комунальних підприємств міста Ніжина. Анатолій Лінник зауважив, що враховуючи зовнішні умови в яких доводиться працювати підприємствам, оцінює роботу на «Відмінно».

Громадський активіст Олег Кузьменко поцікавився у очільника міста про те, на якій стадії розробка проекту землеустрою прибережної смуги річки Остер. Адже мова про це йшла у 2017 році. У 2018 році були виділені кошти на проект, але справа так і не пішла далі. На це зауваження відповів заступник міського голови Григорій Олійник, зазначивши, що за кошти, котрі виділяли в минулому році в сумі 80 000 грн. не відгукнулась жодна з організацій, адже вартість таких робіт перевищує 300 000 грн. Тож, коли буде знайдено ресурс в бюджеті міста, робота буде зроблена. Проте, в цьому році, чи в наступних, представник влади не уточнив, адже рішення про виділення коштів прийматимуть ніжинські депутати, і все залежить від них.

Що ж планує міська влада в напрямку розвитку перевезень в Ніжині і чи йде робота над появою в місті комунального транспорту, поцікавилась ніжинська журналістка Вікторія Коломійченко.
Міський голова запевнив, що робота ведеться, і в «кінці-кінців» Ніжин прийде до того, що на його дорогах з’явиться комунальний транспорт. Є вірогідність того, що грантодавці наддадуть місту безкоштовно два електроавтобуси – це буде початок розвитку комунальних перевезень.

Озвучено було занепокоїння з приводу того, що з Ніжина виїжджає молодь, і чи робить щось міська влада, аби змінити ситуацію.

Очільник міста зауважив, що це питання влада вирішує не на словах, а на справах, і міською радою було прийнято рішення щодо створення Молодіжного центру. Завдяки ньому молодь зможе реалізувати свої ініціативи.

На питання ж: «Чому на відкриту прес-конференцію не були запрошені представники громади?» – Анатолій Лінник зауважив, що даний захід оголошений, як відкрита прес-конференція для ЗМІ. Громаду ж буде запрошено до діалогу, коли міський голова звітуватиме, а це орієнтовно після того, як прозвітують комунальні підприємства. Очільник міста пообіцяв, що дата і час будуть оголошені публічно.

Марина Волинець

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь