Тетянин день: історія свята, традиції, прикмети

 

 

 

 

Тетянин день, який традиційно відзначається 25 січня, вшановує пам’ять великомучениці Тетяни, яка віддала своє життя за віру.

Щорічно Тетянин день в Україні святкують 25 січня, також у цей день прийнято святкувати день студента, адже Тетяна в свій час була покровителькою студентства, передає УНІАН.

День Тетяни: історія свята

За переказами, язичники піддавали юну римську християнку Тетяну страшним тортурам, але на ранок її рани гоїлися. Язичники били дівчину залізними палицями, кинули на арену до голодного лева, який не розірвав її, а покірно лизав ноги, намагалися спалити, але на тілі Тетяни не залишалося ніяких слідів тортур.

Після цього було ухвалено рішення вбити її з допомогою усікновення мечем. День смерті мучениці 25 січня (12 січня за старим стилем) став Тетяниним днем.

Мощі (десниця) святої Тетяни перебувають у Свято-Успенському Псково-Печерському монастирі.

Свята Тетяна – покровителька студентів і заступниця всіх дівчат на ім’я Таня.Вона допомагає в навчанні. У неї просять ясного розуму і доброї пам’яті

25 січня – Тетянин день: традиції свята

У цей день прийнято ставити свічки у церкві за успіхи у навчанні. Дівчата в цей день майстрували невеликі волоті з ганчірок і пір’я. Вважалося, що якщо поставити таке мітелко в “бабин кут” будинку вподобаного хлопця, хлопець точно на ній одружується, а шлюб буде довгим і щасливим. Студенти ж традиційно влаштовували в цей день галасливі гуляння.

Свята Тетяна є заступницею і покровителькою всіх Тетян. 25 січня всі Тетяни відзначають свої іменини. В церквах проходять богослужіння на честь мучениці Тетяни, ставлять свічки за успіхи у навчанні. Цей день – чудова нагода привітати всіх Тетян і проявити знаки уваги.

За традицією, господині у цей день печуть хліб і пряники у формі сонечка – це робить весну трохи ближче, а сонечко за вікном – яскравіше і тепліше. Кожен член сім’ї повинен обов’язково спробувати шматочок такого “сонечка”.

Прикмети на Тетянин день 2019

Щодо випічки хліба також існує прикмета, якщо хліб добре підніметься, то у господарів буде успішний і щасливий рік.

На Тетянин день потрібно приготувати смачний обід і нагодувати всіх членів сім’ї, навіть тих, кого немає поруч, потрібно залишити для них тарілку з їжею на столі.

В цей день не можна нікому відмовляти в проханнях, особливо, якщо просять їжу.

На Тетянин день потрібно знайти найвище місце в окрузі і загадати бажання, дивлячись на сонечко, якщо воно буде щире і від усього серця, то обов’язково здійсниться.

У наших предків в цей день існувала дуже цікава традиція, незважаючи на те, що прибирання в цей день під забороною, прийнято було вибивати і чистити доріжки. Їх потім виставляли біля двору і по килимку хлопець міг побачити, яка з дівчини буде господиня і дружина.

За традицією, дівчата, які обрали собі нареченого, майстрували невеликі кісточки з пір’я та клаптиків тканини і непомітно підкладали в будинок потенційного нареченого. Вважалося, що якщо вдалося провернути все це непомітно, то хлопець, напевно, стане її чоловіком і сімейне життя складеться дуже щасливо.

На Тетянин день не можна сваритися і лаятися, особливо з близькими людьми, потрібно постаратися провести день в спокої і доброзичливому настрої.

В цей день не можна прибирати, прати, займатися фізичною працею або ремеслом. Але напередодні свята потрібно обов’язково привести будинок в порядок, так як безлад у свято може накликати на вас неприємності і проблеми.

Не можна відмовляти в цей день допомоги тим, хто просить. Наші предки вважали, що відмовивши або проігнорувавши прохання, ви самі можете потрапити в біду.

У народі вважають, що дівчинка, яка народилася 25 січня буде відмінною господинею і дружиною.

Якщо на Тетяну морозний і сонячний день – буде добрий урожайний рік.

Якщо в цей день іде сніг – літо буде дощове і прохолодне.

25 січня також відзначають день студента

Справа в тому, що саме на День Тетяни в 1755 році був заснований Московський університет. Тодішня влада порахували, що саме ім’я “Тетяна” означає в перекладі з грецької “засновниця, упорядниця”, то день її пам’яті як не можна краще підходить для такого починання. А з часом свята Тетяна стала вважатися покровителькою всіх студентів.

Офіційно ж день студента 25 січня став святкуватися після указу Миколи I.

Студенти цей день відзначають особливо гамірно, за студентською традицією, в день студента не можна навіть торкатися до конспектів з лекціями.

Вважається, що в це свято на останній сторінці заліковки потрібно намалювати будиночок з трубою, чим довший буде дим, тим легше і успішніше навчання в новому році.

Крім того, Міжнародний день студента відзначають 17 листопада.

 

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь