Українці останнім часом все частіше скаржаться, що купюри з незначними пошкодженнями, але які зберегли ознаки платіжності, банки просто не приймають. А це при тому, що по інструкції НБУ вони зобов’язані це робити.

Захмарну комісію виставляють на старі банкноти. А беруть їх лише на інкасо. У службах підтримки двох державних банків, які проводять роботу з зношеними грошима іноземних емітентів – Ощадбанку та Укрексімбанку, це підтвердили.

За таких обставин в українців фактично не залишається легальних способів збути з рук випрані і постраждалі в інших колотнечах долари і євро. Адже запропоновану банками процедуру складно назвати зручною.

“Ключова причина, яка змусила українських банкірів піти на жорсткість умов приймання таких банкнот – ризики. З-за складної політичної ситуації в нашій країні ймовірність взяти “терористичні” або “корупційні” гроші різко зросла. Та й в обігу іноземної валюти їх частка збільшилася. Простіше кажучи, банки просто перестраховуються – нехай рішення по кожній купюрі приймають в Штатах і ЄС. Так і безпечніше, і дешевше. Адже для належної експертизи потрібна дорога техніка та експерти”, – пояснив фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Експерт називає найкращим рішенням – взяти таку валюту на відпочинок. Адже навіть у Туреччині та Єгипті збути потерті долари набагато простіше.