В Україні можуть заборонити пластикові пакети

 

 

 

 

28 січня депутати Верховної Ради зареєстрували законопроект №9507 «Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу», який запровадить обмеження щодо використання пластикових пакетів в Україні. Про це повідомляє прес-служба ГО ReThink.

Законопроект розроблений на основі Директиви Європейського парламенту № 94/62/EC та чинних законів країн – членів ЄС.

Подання законопроекту ініційовано Громадською організацією ReThink та більш ніж 50 народними депутатами. Згідно з проектом закону пропонується:

  1. Заборонити надання поліетиленових пакетів на безоплатній основі з 1 січня 2021 року.
  2. Заборонити реалізацію поліетиленових пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон з 1 січня 2022 року.
  3. Ввести обов’язкову сертифікацію пакетів на придатність до біорозкладу (для біорозкладних пакетів) у відповідності до національних стандартів з 1 січня 2021 року.

Законопроектом передбачені виключення з гігієнічних міркувань. Заборона не розповсюджується на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон та розмірами 225х345х450 мм, що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

«Запропоновані обмеження сприятимуть розвитку ринку альтернатив пластиковим пакетам у країні. Замість них можна використовувати текстильні сумки та мішечки, паперові пакети, або пакети з крохмалю, які використовуються в країнах ЄС, що ввели заборону на пластикові пакети», – заявляють у ГО ReThink.

Виробництво пакетів з крохмалю є можливим на існуючому обладнанні українських виробників пакетів і не потребує додаткових інвестицій. А враховуючи потенціал України як аграрної країни, ми можемо стати провідним виробником біорозкладної гранули з крохмалю у світі.

У липні 2018 року ГО ReThink подала Всеукраїнську петицію щодо обмеження обігу поліетиленових пакетів до президента, Кабінета міністрів, Верховної Ради. Під петицією підписались понад 25 000 громадян.

Раніше повідомлялось, що Samsung переходить з пластика на еко-матеріали.

Крім того, у межах подібної екологічної ініціативи Procter & Gamble, Nestle, PepsiCo та інші світові бренди запровадять багаторазову упаковку.

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь