30 січня депутати Ніжинської міської ради прийняли рішення Про впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті Ніжина.

Безготівкові розрахунки в громадському транспорті роблять поїздку зручнішою для пасажирів, а також підвищують шанси, що ці кошти в повному обсязі потраплять до підприємств, що надає послуги по перевезенню пасажирів громадським транспортом міста. Адже досить складно прослідкувати обіг «живих» грошей, якщо не фіксувати конкретну кількість пасажирів. В даному випадку кервникам підприємств залишається сподіватися на чесність та порядність водіїв та кондукторів.

Тим більше, що існуюча система оплати та контролю проїзду в міському пасажирському транспорті є застарілою та має багато недоліків: саме по собі використання паперових квитків (які часто взагалі відсутні) не дає можливості проконтролювати реальний пасажиропотік на маршрутах громадського транспорту і відповідно – обіг готівкових коштів; призводить до погіршення рівня безпеки перевезення пасажирів громадським транспортом.

Про це і йдеться у проекті рішення. Він пропонує відмовитися від готівкового розрахунку за паперові квитки і перейти на так званий електронний квиток. Автори стверджують, що електронний облік пасажиропотоку дозволить реально оцінити оборот коштів та обґрунтованість тарифів. Також система зробить оплату проїзду швидшою і зручнішою.

Оскільки зараз йде готівковий розрахунок плати за проїзд, то міськрада не має точних даних про кількість перевезення пасажирів, немає обліку пільговиків, а ця система дасть можливість цього, окрім того водій відволікається від руху, коли бере плату за проїзд та видає квитки. Також завдяки цій програмі можна буде оптимізувати маршрутну мережу, знаючи, де скільки пасажирів.

Пасажири зможуть розраховуватися карткою, ці картки можна буде поповнювати через термінал, передбачається також можливість розрахунку банківською карткою, все це буде прописано у вимогах до оператора.

Така автоматизована система обліку оплати проїзду в міському громадському транспорті Ніжина має бути впроваджена з 01 березня 2020 року.

В цьому напрямку міська влада разом із депутатами Ніжинської міської ради спрямовують всі зусилля, розуміючи те, що комфорт та безпека пасажирів – це головний пріоритет пасажироперевізної галузі нашого міста.

Вікторія Коломійченко для NizhynNews