Сергій Охонько про необхідність прийняття Стратегії розвитку Ніжина

Стратегія кожного міста рухає його у правильному та успішному напрямку, відповідно, якщо її нема, то і напрямок досить «туманний», і поки що таким іде Ніжин. Адже про затвердження, чи хоча б процес розробки стратегії, не чутно і не видно. Мабуть, наразі інші пріоритети..

Та майже скрізь по Україні зараз не «сходить з язиків» тема розробки стратегії розвитку міста. І це не якесь нове віяння в міському плануванні, бо міські стратегії писали і раніше, але громада до цього процесу не була залучена. Загалом їх затверджували, як то кажуть, «аби було» – раптом, коли-небудь, хто-небудь запитає, куди рухається місто. Або ж це був ще один чудовий документ, який на поличку до «чудових документів» поклали і забули.

Так і в Ніжині є документ під назвою «Стратегія розвитку міста», який в 2000-их роках був розроблений за участю Міжнародної організації. Проте, ця стратегія припадала пилом серед інших документів і влада нею не користувалась. У 2017 році депутат обласної ради від ВО «Батьківщина» Сергій Охонько став ініціатором розробки стратегії розвитку міста за участю представників громади. Тоді зібралось більше 100 успішних ніжинців, аби висловити свої пропозиції. Серед них були громадські активісти, керівники підприємств, навчальних закладів, які працювали в групах за напрямками. У результаті кожен для себе поставив запитання: «Яким я хочу бачити місто?». По результатам обговорення Сергій Охонько разом з командою розробили стратегію розвитку міста і представили її провідним спеціалістам України, котрі визнали її однією з кращих. Її мала прийняти та затвердити сесія міської ради. Проте, більшість депутатів наполягали, що затверджувати її ще зарано. Одні не розуміли, навіщо дотримуватися ряду формальностей, відтягуючи процес. Інші наполягали на повному дотриманні всіх процедур.

Тоді міська рада також зазначала, що починає свій шлях у розробці стратегії. На початку 2018 року декілька місяців тривала робота, але протягом останніх пів року робота в цьому напрямку ніби «завмерла». Попередньо проводились опитування, моніторинг проблем міста та аналіз його сильних сторін. Організовувались навіть тренінги з розробки стратегії в стінах міської ради з представниками освітніх закладів України. Та як бачимо, нині написання стратегії залишилось на рівні «мрій». Чому ж до уваги не брались попередні напрацювання зацікавленої громади та хоча б вже готової стратегії погодженою командою провідних експертів у Києві?

Ознайомитись зі «Стратегією розвитку Ніжина до 2027 року» можна за посиланням: Ніжинці мають ознайомитись зі стратегією розвитку міста

Дану ситуацію прокоментував депутат обласної ради Сергій Охонько: «Це як у бізнесі або в житті успішної людини, важливо розуміти, куди ми рухаємось, навіщо, за рахунок яких ресурсів, у які строки і хто за все це відповідає. Саме тому стратегічне планування дає змогу органам місцевого самоврядування поєднувати аналіз поточних подій, прогнози соціально-економічного розвитку і сценарії можливого майбутнього з виробленням стратегії, а також формувати загальне бачення перспектив, розробляти плани розвитку, зрозумілі для територіальної громади та суспільства в цілому.

Важливим є й те, що саме затвердження Стратегії дає не лише чіткий, деталізований план сталого розвитку міста, але й сприятиме залученню додаткових коштів за рахунок обласного та державного бюджетів, аби реалізувати програми визначені в самій Стратегії. Окрім того, якщо інвестори розумітимуть – місто знає куди рухатись,  і що почався, власне, сам рух, то вони бачитимуть сенс вкладати кошти у проекти, котрі і забезпечать робочі місця і покращать економіку міста. Я хочу, аби Ніжин розвивався і пропонував стратегію, яку розробила наша команда і яку визнано однією з кращих в Україні в 2017 році… Та, нажаль, такі ініціативи у міській раді не завжди сприймають об’єктивно, адже можливо бачать конкуренцію чи політичний підтекст. Але в таких випадках треба забувати про політику і думати про майбутнє громади. Ми згодні приймати участь в розробці стратегії міської ради, готові віддати всі наші матеріали і допомогти. Головне, щоб був рух вперед до успіху!»

Зазначимо, що в більшості міст України стратегія вже розроблена і почала реалізовуватись. Серед них і Львів, котрий є прикладом для нашої Європейської держави. Процес розробки загалом триває близько року. Це складний процес, потребує колективного бачення та головне – бажання і цілеспрямованості. Та у Ніжині поки ставлять інші пріоритети, або нема тих, хто став би локомотивом у напрямку міста, що має свою стратегію…

Марина Волинець

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь