До справжньої весни ще зовсім трохи. Прогноз кліматолога

 

 

 

 

За словами синоптиків, Україну очікує ще одна короткотривала хвиля холоду.

Синоптичну ситуацію у західних областях країни сформував циклон, що прийшов з Атлантики й приніс тепле вологе повітря. А на решті території країни панував Північно-Східний антициклон, що закидав холод, — пояснює кліматолог Василь Троцюк. — Через це середньодобова температура на заході перевищила нуль градусів, тому там випав дощ. Якщо така погода утримується понад 5 днів, це свідчить про початок метеорологічної весни.

Ще буде хвиля холоду, яку забезпечить той самий антициклон. Наразі він зсунувся у східному напрямку, але ще повернеться приблизно 25 лютого й утримуватиметься три дні. Тоді на більшій територій країни вдень буде від нуля до +2, а вночі — до 8 градусів морозу. Але суттєвих холодів уже не передбачається, як, зрештою, і сильних снігопадів. Посніжити ще може на сході країни.

Загалом же повномасштабна весна в Україні почнеться приблизно 10 — 15 березня. А до 25 березня надворі має бути близько 15 градусів тепла вдень.

Ще в середині минулого століття метеорологічна весна приходила в Україну приблизно 20 березня. Останніми роками ця дата через процеси глобального потепління перенеслася на 11 березня, — каже Олена Донич, начальниця відділу кліматології Центральної геофізичної обсерваторії імені Бориса Срезневського. — Хоча були, звісно, винятки. Найбiльш ранньою з часу спостережень вважається весна 1990 року: вона почалася 10 січня. У цьому столітті рекордним був сезон 2002 року. Тоді весна прийшла в другiй половинi лютого. Найдовше ж зима зберігала владу в 2013 році. Тоді весна стартувала аж 31 березня!

Джерело: acc.cv.ua/news

 

 

Вам може бути цікаво

Залишити відповідь